Flamman skriver idag om att 130 lärare i 13 kommuner har sagts upp inför höstterminen (tyvärr är artikeln inte på nätet). Arbetarbladet skriver om 25 lärare i Gävle som varslas. Det är på många håll första gången i historien som tillvidareanställd lärarpersonal sägs upp. Det har liksom inte funnits. Lärare har haft otroligt stabila anställningar, det har bara varit de som misskött sig ordentligt som fått gå. Det kan ha varit folk som slagit elever (efter att agan förbjöds), utsatt elever för sexuella trakasserier och dylikt som fått gå. Inte ens att folk varit kassa pedagoger har varit skäl för uppsägning.

Men nu kommer det. Lärare avskedas. Man skyller på för små barngrupper. Men det är inte hela sanningen. Sedan 80-talet har man skurit ner ordentligt på skolan. Både i reda pengar och pengar per elev. Samtidigt finns det sådana som jag, och de som nu får sparken; arbetslösa utbildade lärare. Visst, 40-talisterna går snart i pension, men vad hjälper det. Vi är ju arbetslösa nu. Utan anställning, ingen plats i samhället. Man får inte ens ett vanligt knegarjobb eftersom man är överkvalificerad. Blir inte ens kallad till intervjuer.

Som sagt, minskade barngrupper är inte hela sanningen. Pengar spelar en viktig roll. Om man satsar mer pengar på skolan kan man anställa fler, man får ökade skatteintäkter, ökad handel och högre kvalitet på utbildningen. Hur mycket konsumerar man när man ska leva på en tusenlapp efter hyra, innan telefon, bredband, teve och mat. Dagstidning är ju inte att tänka på. Nöjen är inte heller att tänka på. Man får nästan dåligt samvete om man köper lite bröd och mjölk på macken en sen lördagkväll med bekanta då man genast övertrasserar matkontot.

Det är pengarna det handlar om igen. Om man satsar så får jag jobb. Det är ett politiskt beslut. Det finns politiska beslut på att jag ska vara arbetslös. Det är beslut som har fattats av riksdagen, av kommunfullmäktigen och barn- och utbildningsnämnder landet över. För inte är det då mitt fel, jag är välutbildad, välartikulerad, trevlig, smart (jag har papper på det), ordningsam och massor av andra goda egenskaper. Organisationsvana, jag har till och med flyttat över halva landet för ett halvårsvikariat.

Har i vilket fall sökt en ettårig folkhögskoleutbildning till hösten utöver alla sabla jobb som jag söker. Förhoppningsvis har då till hösten 07 vissa förändringar skett. Vänstern har vunnit valet och fått igenom 200 000 nya jobb i offentlig sektor och en bunt 40-talister har gått i pension. Då kanske det finns jobb till mig?

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha