Idag var jag hos polisen. Polisanmälde eniro.se. Ni vet den där sidan där man kan söka efter var folk bor eller vilket telefonnummer som den lokala pizzerian har. Det är en användbar sida som jag använder ibland. De har också en allmän sökmotor där man kan söka upp det mesta på internet. Vill man t ex veta vad Tomas Ledin sjunger i en låt kan man söka på Tomas Ledin Sångtexter. Då får man upp en lista på sajter som publicerat sångtexter av Tomas Ledin.

Det är bara ett problem. Tomas Ledins sångtexter är ju upphovsrättsskyddade. De kan man inte publicera hur som helst. Det bryter ju mot upphovsrättslagen. Och eftersom Eniro.se hänvisar mig dit så måste de ju vara skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, möjligen direkt brott mot upphovsrättslagen.

Någon som tycker att det låter fånigt? Det är fånigt. Det är juridiska hårklyverier på högsta nivå. För det kan väl inte vara olagligt att vara en sökmotor?

Samtidigt är det inte alls särskilt fånigt. Häromdagen gjorde 50 poliser en razzia på olika ställen i Sverige mot en sökmotor, känd som the Pirate Bay. Samtidigt stängde man ner ett stort antal företags sidor då man stal samtliga servrar på serverhotellet. Rapport rapporterar om att det skett på initiativ från USA.

TPB är alltså under utredning för att de har en sökmotor där folk kan hitta upphovsrättsskyddat material. Den tjänsten har eniro.se, google, altavista och alla de andra sökmotorerna samtidigt. Om The Pirate Bay fälls så är det slutet för alla sökmotorer på internet.

Det ska bli intressant att se vad som blir av polisanmälan mot eniro.se. Läggs den ner så borde det också innebära att åtalet mot TPB läggs ner.

  One Response to “Eniro.se och the pirate bay”

  1. […] har egentligen inget nytt att säga. Det är löjligt. Det kommer bli uppståndelse, och det hopp man hade om en rimligare värld är lite grusat för […]

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha