I krig och händelser med mycket propaganda i försöker jag läsa utländsk media mer än vanligt. Tyvärr fick jag inte läsa något av de 8 språk jag valde som individuellt val på gymnasiet så det får bli media på engelska som gäller. Internet är bra på det sättet.

Läser i Belfast Telegraph om en intressant antikrigsdemo. Folk som tagit sig in på Raytheons kontor i Londonderry. Raytheon är en stor missiltillverkare av amerikansk härkomst. De hängde ut en banderoll med texten “Raytheon has been decommissioned” och förstörde ett drygt dussin datorer, varav en del gick sönder när de träffade marken utanför under det att polisen var utanför.

Samtidigt pågick en antikrigsdemonstration utanför. Eamonn McCann, kolumnist på Belfast Telegraph och en av de som gick in på Raytheon sa så här när polisen samlades utanför: “The people of Derry cannot go on feeling shock and horror as they watch TV screens and do nothing, I certainly would not welcome an arrest and prosecution, who would? But judgment has to be made. People felt they had no option but to take this form of direct action.”

Föreställ er det i Sverige. En krönikor på en större tidning, säg Göteborgsposten eller Sydsvenskan, som bryter sig in på Bofors och förstör dokument och datorer kring tillverkning av bombkapsel 90. (Är osäker på om det är Bofors som gör bombkapsel 90, men ni förstår idén).

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha