Ett släktskap jag ofta får förklara är det hos mina föräldrars hundar. Eller ja, hundarna lever inte längre men deras släktskap gör. De var nämligen morbröder med varandra. Ja, du läste rätt. Och det utan inavel. Är det möjligt? Jodå, även för människor. Jag tänkte försöka förklara hur det hela hänger ihop genom att använda människor som exempel.

Ponera att vi har Kalle. Kalle skaffar barn med Anna. En dotter vid namn Eva. De lever som en kärnfamilj tills Eva flyttar ut vid sådär 18 års ålder och Kalle tröttnar på Anna. Han träffar en ny ung tjej i tjugoårsåldern (Karin) och skaffar en son (Pelle). I det här läger får vi fastslå att Pelle är bror till Eva. Pelle och Eva är syskon (om än halvsyskon). Om Eva får en son så är alltså Pelle morbror till den sonen.

Sen har vi Leif som har samma historia. Skaffar en dotter (Karin) med Hedvig. Lämnar Hedvig för att skaffa barn (Roger) med en ung tjej vid namn Eva. Roger och Karin är alltså halvsyskon. Om Karin får en son så är Roger morbror till den sonen.

Och eftersom de två ovanstående familjekonstellationerna hänger ihop så att Leif får Roger med Kalles dotter Eva och Kalle får Pelle med Leifs dotter Karin så är Roger och Pelle morbröder med varandra.

Det ska väldigt mycket till för att något sådant ska hända bland människor men hundar tar inte riktigt lika lång tid på sig att bli könsmogna så det går mycket snabbare där. Märk också att ingen inavel förekommer i exemplet. Däremot kan det nog bli intressanta familjemiddagar.

Om ni inte riktigt förstår så prova att måla upp det hela utifrån beskrivningen ovan.

Andra bloggar om: , ,

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha