NATO-Summit 2002Image via WikipediaVia Avlo får jag reda på att regeringen har en utredning på gång om att skrota värnplikten. Det är något som jag tycker är totalt fel.

Den väpnade militären är något konstlat i ett modernt samhälle. Det är skumt att vi sätter vapen i händerna på folk och lär dem att döda. Men det är något som man politiskt kommit överens om att göra. I det att utbilda folk i att döda, är det viktigt att armén inte är för homogen. Att det finns folk från alla delar av samhället i den. Det är därför värnplikten är viktig, så länge vi har ett väpnat försvar.

Sedan Ådalen 31 har vi i Sverige haft en uppfattning om att militären inte ska sättas in mot den egna befolkningen. Den allmänna värnplikten har till stor del varit en garant för det. Folk vill inte skjuta på sina vänner. Finns det folk från alla skikt i militären kommer inte militären att skjuta på några skikt.

Om vi gör om försvaret till en yrkesarmé finns en stor risk att den demokratiska förankring som trots allt finns i försvaret att försvinna.

Dock, jag tycker inte att vi ska ha en allmän värnplikt till ett väpnat försvar. Jag anser att vi ska ha en allmän värnplikt, för både män och kvinnor, i ett starkt avväpnat civilförsvar. Med ett avväpnat försvar, utan vansinnesuppdrag utomlands, gör att Sverige inte på något sätt är ett hot mot något annat land militärt. Det gör det svårt att sälja in ett angrepp på Sverige. Genom att inte delta i Nato-aktioner utomlands gör vi oss inte till måltavlor i Förenta Staternas krig mot terrorismen.

Ett avväpnat försvar går utmärkt att sätta in i katastrofsituationer som snöstormar och vilsegångna barn.

Det krävs dock att det är en medveten avväpning av försvaret för att det ska fungera. Det fungerar inte med den nuvarande nedskärningspolitiken som enbart är ett försök att Nato-anpassa den svenska militären och göra oss beroende av utländsk utrustning.

Andra bloggar om: , , ,

Reblog this post [with Zemanta]

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha