Förra helgen hade Ung Vänster Mora en antirasistisk minifestival/konsert på Öna bystuga. En trevlig tillställning med mestadels bra band. Loke var en solklar hit. Nevärlläjf var instrumentalt wacko så det skriker om det. De stora dragplåstrena Svensk pop och Varnagel fungerade också. Molotov Cocktail var över förväntan. Nu har jag glömt en men det får vara. Jo, Fat pat and the midgets.

Jag lyssnade inte jättemycket då jag satt i kassan. Men, mellan banden var det små tal. Här kommer mitt, med reservation för eventuella stavfel. Talade ordet gäller naturligtvis.

“Vi har den konserten till minne av kristallnatten. Kristallnatten som är ett tydligt exempel på nazistiskt våld. Men det nazistiska och högerextrema våldet är inget som dog med Hitler. Det fortsätter än idag, och det drabbar allt fler.

För att ta ett klassiskt citat av Martin Niemöller:
Först förföljde de kommunisterna,
men jag protesterade inte
för jag var inte kommunist.
Sedan förföljde de fackföreningsfolket,
men jag protesterade inte
för jag var inte fackföreningsman.
Sedan förföljde de judarna och zigenarna,
men jag protesterade inte
för jag var inte jude eller zigenare.
Sedan förföljde de de homosexuella,
men jag protesterade inte
för jag var inte homosexuell.
När de sedan förföljde oss,
fanns ingen kvar som kunde protestera.

För så fungerar det i Sverige idag. Allt fler grupper blir utsatta för högerextremt våld. Lasermannens skott drabbade invandrare. Då protesterade en del, men inte så många, de var ju inte invandrare. När Björn Söderberg misshandlades till döds för att han inte ville ha nazister i lokala fackföreningsstyrelsen protesterade några till, men inte tillräckligt många, han tillhörde ju inte det stora facket. När Stockholm Pride-tåget blev attackerat av ND härom året så hördes lite grann. Men de flesta är ju inte homosexuella så varför ska de bry sig?

I Helsingborg har vänsterpartiet och Ung Vänsters lokal blivit sönderslagen och mordbränd flera gånger. En kompis i Helsingborg har får brinnande föremål inkastade genom brevinkastet. Försök till mordbrand. En annan kompis i Halland blev misshandlad med basebollträ när hon delade ut flygblad. I Linköping förra veckan blev två ung vänstrare misshandlade när de satte upp affischer om en manifestation till minne av kristallnatten. Allt som oftast blir personer misshandlade, ibland till döds, för att de lämnar gayklubbar, eller för att de pussas på bussen.

I senaste numret av Expo, en tidning som granskar extremhögern, kunde vi läsa om Micke som blev misshandlad av nazister när han ringde larmtjänst för att larma om en pågående misshandel. Micke har aldrig varit politiskt aktiv. Såhär skrev nazi-hemsidan info14 om misshandeln.
“Kommunisten flyr allt vad benen bär mot sin lägenhet, till vad som för honom skulle vara hemmets trygga vrå, men innan han hinner få igen ytterdörren och låsa om sig rycks dörren upp och patrioterna bjuder in sig själva och lite nationel roomservice. Kommunisten slås medvetslös och hans lägenhet lämnas i spillror innan patrioterna beger sig ut i smågruppper på gatorna igen.”

Det här är Sverige 2005. Det högerextrema våldet visar sig återigen på gatorna. Efter bombdåden i Londons tunnelbana mördades inom loppet av en månad två personer för att de var muslimer. Inom tre dagar hade 180 brott med rasistisk karaktär anmälts.

De högerextrema vinner mark. Och det är inte vi som tjänar på det. I ett samhälle där folk är rädda är det ingen som kräver bättre lön och en bättre skola. I ett samhälle där folk blir misshandlade för att de inte tycker som en liten minoritet vill folk inte säga vad de tycker.

Det är inte vanligt folk som tjänar på nazisterna. Vi tjänar på att få en bättre lön och bättre arbetsmiljö, vi tjänar på att få en lägre hyra och bättre välfärd. Detta oavsett om vi är kommunister, sossar, invandrare, bögar, arbetare, tjänstemän eller Leksandsupportrar. Vi har ett gemensamt intresse av att få det bättre. Och vi har förbannat mycket större chans om vi arbetar tillsammans.

Vad nazisterna gör är att försöka splittra oss, att få svennar och blattar att arbeta mot varandra istället för att arbeta mot de som tjänar på att vi har låg lön, hög hyra, dålig arbetsmiljö och dålig välfärd. Nazzarna är ett hot inte bara mot våra liv, men mot vårt sätt att leva. De är ett hot mot vår möjlighet att påverka samhällsutvecklingen.

Eller för att citera Kalle Larsson riksdagsdebatten om asyllagstiftningen.

Förlåt dem inte, ty de vet precis vad de gör. “

Läser idag på Toshoblog att en rysk antifascist blivit mördad av nazister. Och våldet fortsätter.

Nej, nu ska jag snart och se Harry Potter. Där är våldet på låtsas. Det är bättre.

___

Kommentarer från förr.
alex bengtsson sa…
Om det var Loke Nyberg som uppträdde så måste jag meddela att han är en härlig fyllebult som jag då och då står i ÖIS-klacken med…

Jesper sa…
Klart att det var Nyberg. Han nämnde även Kellys några gånger. Världen är allt bra liten (-:
Hälsa från Mora nästa gång.

Fuck off and die sa…
Det är roligt hur ni envisas med att påstå att nazisterna var högerextrema. Om du frågar mig så var den skalan föråldrad redan när den infördes på 1700-talet.

Hur man än ser på det står nazister mycket närmare socialister, fascister och konservativa än till exempel liberaler.

Om du frågar mig så är alla politiska etiketter redundanta. Det finns två politiska grupperingar: de som vill kontrolla människor med våld och de som inte vill det. Allt annat är bara en gradfråga.

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha