Var i Rättvik idag. Höll en tre timmar lång workshop i feminism för killar på ett STUM. Stiftsungdomsmöte med Kyrkans unga. Jag tycker det är bra av kyrkan att ta in lite allt möjligt folk och hålla föreläsningar, workshops och allt möjligt.
Ett problem var dock att jag fick reda på det hela igår, dels på informationsmissar mellan Stockholm och Dalarna och dels på grund av sjukdom. Men det gick bra, mycket diskussioner om allt möjligt. Hoppas att de tio pojkarna som var på just “min” workshop har börjat tänka. En del hade redan börjat tänka.

I väntan på tåget tillbaka till Mora (som givetvis var en halvtimme sent) så var jag på stationen i Rättvik. Där hängde ett litet gäng unga män med misstänkt rasistiska åsikter. Detta grundat på klädval och uttalanden. Ni vet sådana där tröjor med text om hur bra Sverige är och med nationalsången tryckt på ryggen. Jag har undrat varför man måste ha sången tryckt på kläderna. Vad är meningen liksom? Nåja, pojkarna (de var tre stycken) satt och drack HB med cola och snackade skit. Inget som direkt kunde härledas till hets mot folkgrupp, då kunde jag ju ringt polisen men så blev det inte. De sjöng lite också, I sommaren soliga dagar och sådana låtar. Sen försökte de sig på nationalsången. De sjöng inte särskilt bra, inte heller kunde de texterna. Inte ens på nationalsången. Men de kom på den fantastiska idén att titta på en av pojkarnas tröjor. Så de stod halv nedböjda, med mössa på, och sjöng nationalsången alldeles falsk. Tåget kom innan jag kunde avgöra om de sjöng alla fyra verserna, men det är fantastiskt att folk som kallar sig nationella inte kan nationalsången. Till och med jag, som sjunger den extremt sällan, kan ju den, jag kan ju nästan vers 3 och 4 utantill också. Och det berodde inte på att de var fulla, de hade inte druckit särskilt mycket.

När man ser hur lite av det svenska kulturarvet folk som kallar sig nationella känner till önskar man nästan att de gamla folkstamssångerna kommer tillbaka till skolan. Hugo Alvens sång till Sveriges fana och alla de där andra sångerna man hittar i skolsångböcker från 50-talet. Om inte annat så är alla de låtarna bättre än vår fåniga nationalsång av idag. Borde kanske se till att NSFF kommer igång igen. NationalSångens FörnyelseFront som några bekanta hade som skrev insändare om att byta nationalsång till Martins “Du är så yeah, yeah, wow wow”. Kanske inte den jag skulle vilja ha men den behöver bytas ut. Den nuvarande är dålig.
Så då har jag kverulerat lite idag också.

Kommentarer från förr:
Fredrik sa…
Tack för denna ögonblicksbild av dagens småstads-Sverige.

Fuck off and die sa…
Du tycker alltså det är ok att bruka våld mot människor som uttrycker sin åsikt?

Som jag ser det är släktskapet mellan nazister och diverse andra kollektivister mycket tydligt.

Jesper sa…
Ja, det är ju verkligen det som är essensen i inlägget. Har försökt, men inte lyckas hitta ett enda ord om våld.

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha