First congress of SDUF, in 1905
Image via Wikipedia

Partier är sammanslutningar av folk med gemensamma intressen, som tycker på liknande sätt eller analyser världen med samma verktyg. Det är inte så att folk tycker på ett visst sätt för att det finns partier som tycker det, vilket kan vara lätt att tro i dagens debattklimat. Givetvis fanns det socialister innan det fanns ett socialistisk parti och liberaler innan det fanns liberala partier.

På samma sätt fanns det feminister innan F! bildades. Vänsterpartiet kallade sig/var ett feministiskt parti innan F! bildades men Vänsterpartiet skapade inte feminismen. Feminismen(r) och feminster fanns långt innan Vänsterpartiet blev ett feministiskt parti. På samma sätt finns idag feminister utanför de partier som kallar sig feministiska. Det finns feminister i Folkpartiet, feminister i S och möjligen feminister i Kd, även om jag inte är säker på det sistnämnda.

Jag skulle vilja påstå att alla i F! är att anse som feminister. Jag är faktiskt inte helt säker på om alla i Vänsterpartiet är feminister, men de flesta är.

Ju smalare ett partis fokus är ju tydligare är identiteten hos medlemmarna.

Det gör att alla i piratpartiet är pirater (förhoppningsvis). Däremot är det inte så att pirater enbart finns inom piratpartiet. För piratpolitiken fanns innan piratpartiet. Piratbyrån grundades 2003. Redan då fanns det folk som kallade sig pirater. Sent 2003 grundades Pirate Bay.

Först 2006 bildades Piratpartiet. Uppenbarligen fanns pirater innan det.

En hel del av dem finns i andra partier. Någon gång i början av 2000-talet, förmodligen runt 2003, såg jag en motionsskiss till fullmäktige i Varberg om att övergå till open source på gymnasiet. Vet inte om den las men den var bra och seriös. 2000-2001 tog vi ett kultur- och fritidspolitiskt program i Ung Vänster. Där hade vi med skrivningar och diskussion kring fildelning och fri programvara. Piratpolitik skulle det kallats idag.

Jag skulle tro att det i de flesta riksdagspartier finns de som borde kallas pirater. En del som säkerligen gör det. Inte för att de är medlemmar i piratpartiet, de flesta partier har stadgar som säger att man inte får vara med i fler partier, utan för att de har en ståndpunkt i piratpartiets fokusfrågor som ligger nära den piratpartistiska synen. Precis på samma sätt som det finns folk i de flesta partier som kallas sig feminister för att de har en feministisk syn på livet.

Så, vem vet, det kanske kommer in pirater i riksdagen även om piratpartiet inte skulle lyckas. Kanske sitter det redan pirater i riksdagen.

Personerna på bilden var inte pirater. Skulle de levt nu skulle de förmodligen vara med i Vänsterpartiet och sympatisera med PP i mycket.

Andra bloggar om: , , , ,

Reblog this post [with Zemanta]

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha