Coat of arms of the Church of Sweden.
Image via Wikipedia

Något jag borde gjort för länge sedan.

Personalen på pastorsexpeditionen undrade lite varför jag inte ville vara medlem. De hävdade också att Svenska kyrkan inte är en förening. Jag hävdade ju att jag ville gå ur deras förening.

Vi tror på Gud Fader allsmäktig,
himmelens och jordens skapare.

Vi tror ock på Jesus Kristus,
hans enfödde Son, vår Herre,
vilken är avlad av den Helige Ande,
född av jungfrun Maria,
pinad under Pontius Pilatus,
korsfäst, död och begraven,
nederstigen till dödsriket,
på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda,
uppstigen till himmelen,
sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida,
därifrån igenkommande till att döma
levande och döda.

Vi tror ock på den helige Ande,
en helig, allmännelig kyrka,
de heligas samfund, syndernas förlåtelse,
de dödas uppståndelse och ett evigt liv.

[Amen]

Så lyder den apostoliska trosbekännelsen (ur den Svenska kyrkohandboken 1996, nyare översättningar finns) som är den som används inom Svenska kyrkan.

I andra föreningar jag är med i, eller har varit med i återfinns oftast en stadgeformulering i stil med “Medlem är den som ställer sig bakom föreningens program och stadgar.”
Man kan inte vara medlem i Moderaterna (vilket jag inte är) samtidigt som man arbetar för en socialistisk revolution. Det går inte att vara med i Amnesty och agitera för dödsstraff.

På samma sätt kan man inte vara med i Svenska kyrkan om man inte ställer upp på dess grundval, den apostoliska trosbekännelsen.

Jag har ingen abrahamitisk gudstro. Om jag hade haft det så hade jag ändå inte kunnat vara med i Svenska kyrkan. Jag hade nämligen inte heller då kunnat ställa upp på den trosbekännelse som kyrkan har. Om jag hade haft en abrahamitisk gudstro hade det räckt med den första satsen. Även om den kunde formulerats mindre patriarkalt.

Det är lätt att gå ur kyrkan. Man knallar in på pastorsexpeditionen och säger att man vill gå ur. Om man tycker att det är för jobbigt, kanske man inte vet var den ligger, så finns det hjälp att få. På Uturkyrkan.se kan man för en billig peng få det hela ombesörjt. Eller ja, man behöver skriva på ett papper och lägga det på lådan. Men det är inte så jobbigt. Själv vet jag var pastorsexpeditionen ligger. Jag var där och röstade i kyrkovalet. På sossarna eftersom inget annat vettigt alternativ ställde upp här. Dessutom passerar jag stället nästan varje dag varthän jag än skall. Det ligger så att säga på vägen.

Jag fick också en liten pamflett om vad jag går miste om som ickemedlem. Om jag får barn, och min partner inte heller är medlem i Svenska kyrkan, får barnet inte döpas i kyrkan. Den punkten är jätteskum, vill inte kyrkan att barnen ska döpas och upptas i Guds församling? Nåja, inte heller kan jag få en kyrklig vigsel, om inte min partner är med i kyrkan. En kyrklig begravning är inte heller att tänka på.
Att jag inte för rösta i kyrkovalet tror jag inte stod. Men det får jag ju givetvis inte. Jag får inte rösta i moderaternas provval heller.

Det stod också att jag måste betala begravningsskatt. Däremot stod det inget om att jag slipper betala kyrkoskatt. Men det slipper jag.

Prästen, tror jag att han var, han hade prästkrage, lovade däremot att googla på pastafarianismen. Den religion jag är en del av. Här kan du läsa mer om den.

Andra bloggar om: , ,

  3 Responses to “Idag gick jag ur Svenska kyrkan”

 1. Ett år efter mig

  Grattis!

 2. Som vänsterpartist och kyrkvaktmästare tycker jag det är tråkigt att folk lämnar Svenska Kyrkan eftersom möjligheten att påverka hur de styr sin verksamhet lämnas över till andra, exempelvis Sd som ofta satsar på kyrkovalet.

  Däremot kan jag meddela att pamfletten ljuger angående dopet. Det är barnet som döps in i kyrkan, om man tycker det är viktigt, och det spelar ingen roll vad föräldrarna har gjort för val för egen del.

 3. Precis som jag misstänkte då.

  Sen kan man visst tycka att det är tråkigt att folk lämnar svenska kyrkan. Men då bör det tråkiga vara att de inte delar kyrkans tro. För att man går ur är ju en logisk följd av att man inte tror.

  Det är få som tror på Svenska kyrkans budskap men går ur ändå.

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha