I torsdags hade moderaten Gunnar Ericson en insändare om kameraövervakning och hur bra det är inne i Hallands nyheter.

Idag, lördag, kom svaret från mig och Kristina Hallberg, hallandvänsterns förstanamn på riksdagslistan.

Svar på Gunnar Ericson (M) 15/4 om kameraövervakning.

Fler kameror skapar inte ett bättre samhälle. Det skapar ett övervakningssamhälle där man aldrig kan vara säker på vem som tittar. Ett samhälle som påminner om Öst-Tyskland och Sovjet. Ett sådant samhälle vill inte Vänsterpartiet ha.

Kameraövervakning ökar inte frekvensen av lösta brott. I London, en av världens mest övervakade städer, ligger brottsuppklarningsstatistiken på ungefär samma nivå som i Sverige. Visst kan det hjälpa på enskilda utsatta platser men inte överlag.

Med den logik som Gunnar Ericson använder sig av så är kameror bra för att de stoppar potentiella brott. Ett alldeles för vanligt brott i Sverige är våld mot kvinnor. Ett brott som företrädesvis sker i hemmen. Vad kan då inte vara bättre än att sätta in kameror i alla hem, för att identifiera gärningsmännen. För har man inget att dölja så behöver man ju inte protestera.

1984 är inte en instruktionsbok.

Jesper Berglund
Kristina Hallberg
Vänsterpartiet Falkenberg

Ett ganska kort svar som ändå säger det mesta av det som behöver sägas. Sverige blir inte bättre av kameraövervakning.

Fler om övervakning: Johan Folin, Sossar mot storebror, Calandrella och Svensson

Andra bloggar om: , ,

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha