Sep 072005
 

Jag var på släktträff i helgen. En del av släkten som sällan möts. Ja för fem år sedan visste jag knappt att den fanns. Det är släkten som min farmor är en del av. Björkeroth.

Det handlar alltså om dem som någon gång långt är släkt med lantbrukare Albrecht Olofsson från Klockrike som ligger i Östergötland. Han levde från 1700-1771. Det är ganska länge sedan.

Det är då inte min del av denna gren (i senare tid) som släktforskat och haft sig utan det är (om jag kan tyda alla siffror rätt) min farmors syster med familj, eller kanske hennes dotter med familj, som forskat fram en massa intressanta saker och dessutom sammanställt det i ett fint kompendium.

Stundtals går det dessutom tillbaka väldigt långt i tiden, längre än 1700-talet. Tänkte att jag skulle ta lite utdrag på namn och titlar på folk som jag precis fått reda på att jag är släkt med. Detta på min farmors sida.

Min farmors farfars mormors mormors mormors (hon hette Appalonia) morfar var Borgmästare i Norrköping. 1586 föddes han, Nils Månsson. Sen finns det gott om Kyrkoherdar, komministrar, bönder och militärer i listorna. Sjötullsbesökare var minsann en också på 1700-talet, han bodde i Söderköping, ni vet där Madicken spelades in.

Är det någon som vet vad en Tolvman gör? Det var nämligen min farmors farmors farfars morfar vid namn Libert Persson från Skattunge.

Nu verkar det vara många lärare, bibliotikarier och militärer i släkten. De flesta av militärerna då antingen pensionerade eller arbetslösa efter neddragningar i försvaret. Om det kan jag skriva en annan gång.

Det är intressant att folk bestämmer sig för att sätta sig ner och forska efter gamla släktingar som varit döda jättelänge. Det är dock intressant med organisationskartor och strukturer så jag har börjat lägga in all information i ett litet smidigt program som kan göra ett släktträd åt mig utifrån den infon som finns. Med tanke på att jag har släkt även på farfars sida och inte att förglömma mors sida så kan det nog bli riktigt stort om jag orkar hålla på.

Dessutom fick jag ett flygblad av ND när jag åkte hem genom Västerås. Det analyserar jag för er en annan dag.

Kommentarer från förr.
johanlindahl sa…
Trist att det är ND som välkomnar dig till Västerås.

Pernilla Karlsson sa…
Va e en Tolvman dåra?

Jesper sa…
Jag vet ju inte, det var därför jag frågade.

Leave a Reply

 
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha