May 012012
 

Det var ett trevligt först maj. Jag blev ålagd att hålla ett litet tal på ungefär 5 minuter. Då vi hade en väldigt bra huvudtalare, Hans Linde, som på allvar tog upp orättvisorna i Sverige och hur regeringen Reinfeldt omfördelar från rik till fattig kunde jag fokusera på en hjärtfråga.

Ber om ursäkt för kameratekniken. Det hörs åtminstone.

Hej

Jag brukar se fram emot första maj. Det är den dag på året när vi gemensamt ser fram mot en bättre värld. Den dag på året när ett bättre samhälle känns nära.

Så är det inte i år. I år är första maj en sorgens dag. Idag, första maj 2012, sjösätts nästa steg i det övervakningssamhälle som skulle fått östtyska säkerhetstjänsten att drömma blöta drömmar.

Från och med idag lagras information om alla dina telefonsamtal, mobilsamtal och internetanvändande. När du ringer, var du är när du ringer, till vem du ringer.

Den tjugoförsta mars fattade riksdagen beslutet att datalagringsdirektivet ska gälla från första maj. Av de tolv halländska riksdagsledamöterna var det ingen som röstade mot införandet av datalagringsdirektivet. Det är dags att vi får bättre hallänningar i riksdagen.

Att ingen av våra riksdagsledamöter röstade mot datalagringsdirektivet skulle kunna tas som en intäkt för att ingen i Halland är mot datalagringsdirektivet. Det tror jag är fel. Jag tror att en väldigt liten del av Hallands invånare tycker om att vara övervakade. Jag tror en väldigt liten del tycker det är bra att information om telefonsamtal till psykolog, e-post till äktenskapsrådgivare eller sms till en ny käresta övervakas. Det är inte kommunikation som staten har med att göra.

I Tyskland, där man har haft den här lagen tillräckligt länge för att kunna göra en utvärdering, har det visat sig att datalagringsdirektivet hjälper till att lösa 0,002% fler brott. Samtidigt som hälften av befolkningen säger att de inte längre vågar använda telefonen för känsliga samtal.
Tyskland har samma lag för att datalagringsdirektivet mer eller mindre är påtvingat Sverige av EU. Det är ett skäl så gott som något för Sverige att lämna den europeiska unionen.

I kombination med FRA-lagen ger datalagringsdirektivet staten nästintill full kontroll på vad du gör. Staten vet var du är, så länge du har mobilen med dig. Staten vet vem du talar med. Tack vare FRA-lagen så vet staten vad som står i dina mail.

Samma lagar ska gälla i den digitala världen som i den analoga. Betänk om samma regler hade gällt posten. Att posten hade varit tvungna att spara information om vem du skickat brev till när. Var du postade brevet, allt enligt datalagringsdirektivet, och sen läste igenom breven för att se om något farligt stod, men lovade att glömma bort allt som de läst om det inte var något farligt. Än så länge är den vanliga posten skyddad. Men all digital kommunikation övervakas. Varför har vi inte samma lagar digitalt som analogt?

Vänsterpartiet vill inte ha det som i Sovjet. Vi är förvånade att den borgerliga alliansen jobbar så ivrigt på att få en system så likt det sovjetiska. Att sossarna också röstade för en mer sovjetlik värld är än mer oroande. Arbetarrörelsen byggdes för mänsklighetens frigörelse, inte för kontroll över mänskligheten. Därför behöver vi byta ut de halländska riksdagsledamöterna mot nya, från Vänsterpartiet.

Vi, Vänsterpartiet, vill riva upp alla de här integritetskränkande lagarna. Vi vill riva upp FRA-lagen, vi vill riva upp Ipred och vi vill riva upp Datalagringsdirektivet. För vi vill inte ha det som i Sovjet.

Vi har sagt det förr. Vi säger det igen. George Orwells 1984 är inte en instruktionsbok.

Tack

Andra bloggar om: , , ,

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha