Så, då var det återigen dags för årets stora Schlagerbegivenhet. I år har jag inte hunnit lyssna genom alla bidrag så jag skriver samtidigt som jag tittar på den första semifinalen. Varje bidrag får en liten kommentar och om någon verkligen vill så kan man läsa i realtid då jag uppdaterar efter varje bidrag.

Först ut är Montenegro.
Vilken start! Som snabbt förtas av dålig rapp. Enligt reglerna får bidrag inte vara politiska. Det tycker jag det här känns som. Deet här är inte en låt jag vill ha i finalen. Och vad gör en trojansk häst på scen?

Island. Brukar ha spännande bidrag. Jag gillar soundet. Fiol är aldrig fel. Hårdrockstrummor till ballader funkar också för det mesta. Fiolsolot är inte lättspelat. Det är första balladen men den håller. Jag är inte säker på att den kommer att fastna, men jag kan tänka mig att höra den en gång till. Så det blir helt klart godkänt.

Grekland. En text som inte är helt spännande. Det är trevligt att man hör att det är sydösteuropeiskt bidrag men det är inget trevligt bidrag. Den kommer säkert att höras på diskotek i sommar men den är menlös. Jag slipper gärna den här låten. Och “you make med dance dance” låter som en dålig repris av SAGAPO från 2001(?) i kören. Varför kan inte kören köra istället för att artisten ska köra.

Lettland kör en metaschlager och inleder men en hyllning till Johnny Logan. Versen är trevlig, refrängen tror jag kan fastna. Det är en låt som har en chans om vi lyssnar många gånger. Den växer hela tiden. Lettland tror jag har en chans (efter att bara ha hört 4 låtar).

Albanien. “Morgondagen kommer inte ge oss mer än ett hopplöst hopp och galenskap”. Sannerligen en låt att gråta till. Men den håller inte. Visst är det fantastisk sång men den går inte att sjunga med i. Något för dystopisk för min smak.

Rumänien. Säckpipesynt är inte ok. Brass på folk som inte spelar är inte heller ok. Nej.

Schweiz. Lite modernare musik. Men jag gillar inte mixen. Dålig engelska kombinerat med en väldigt rak musik gör ingen glad. Funkar möjligen att gymma till. Men inte mycket mer.

Belgien. En intressant melodi, men jag är inte förtjust i rösten. Efter ett tag känns låten mest menlös. Det här är inte en låt som kommer att slå.

Finland inleder med cello. Funkar alltid. Svenska är dock inte många som sjunger på. Jag tycker att det är en trevlig låt med juste anslag. Jag tror inte att den går vidare men jag skulle gärna höra en Peter LeMarc-cover av den här låten.

Israel borde inte få vara med. De borde bojkottas som den rasistiska apartheidstat de är. Sverige borde agera för att de ska uteslutas ur EBC.

San Marino. Nick Borgen gjorde låten World Wide Webb. Den var ungefär lika dålig som San Marinos låt i år.

Cypern. Nej.

Danmark. Jag förstår inte riktigt budskapet. Melodin är trevlig. Jag tror jag skulle kunna tycka om den här låten. Den får gå vidare.

Ryssland. En låt om barnens hemvändande. Det är kul men inte bra. De kommer att gå vidare men mest för att folk tycker det är kul med gamla gummor.

Ungern. Bra inledning. Dålig sång. Nej den fungerar inte för mig.

Österrike. Rasistiska stereotyper och dålig musik. Gravt sexistisk och allmänt kass. Liksom vem kom på idén att vi har strippstänger med självlysande rumpor på? Åk ut.

Moldavien. Härligt gung. Dålig grammatik, men betydligt hellre den här låten än Österrikes. Faktiskt riktigt medryckande.

Irland. Sån här musik förstår jag. Men jag gillar den inte särskilt mycket. Men jag ser att det kommer att spelar på radio. Jodå, den går vidare. Har nog till och med en chans i finalen.

Andra bloggar om: , ,

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha