Det har varit mycket Japan i media på sistone. Kan ha med 60-års-firandet (varför heter det firande?) av bomberna i Hiroshima och Nagasaki. Men anledning av detta får man i svensk teve reda på att Japan återigen ber om ursäkt till de som Japan orsakade smärta för under andra världskriget. Så långt bra, be om ursäkt bör man göra om man har anledning till det. Premiärministern lovade också att Japan aldrig mer skulle kriga. Jag tror att det var en formulering som gjorde att Japan inte avsagt sig rätten till territoriellt försvar, men nåja, strunt samma.

Precis som för tio år sedan (50 år sedan bomben) har det japanska parlamentet antagit en resolution kring det här med krig, bomber och andra världskriget. Det verkar dock som att man inte har en lika ödmjuk hållning i den resolutionen som i premiärministerns tal. Man ser fortfarande Japans aggression som något av det är aldrig ens fel att två träter. Mer om det kan man läsa på http://www.japan-press.co.jp/2442/wwii.html.

Intressant är också det här med att Japan inte ska vara med i fler krig. Japan är en del av “the coalition of the willing” och har, eller hade åtminstone för ett tag sedan, militär personal i Irak.

Så ta det som en lärdom, se inte bara till vad politikerna säger, se till vad de gör.

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha