Jul 092012
 

Skrev en insändare som publicerades i HN förra veckan. Missade att lägga upp den här så nu kommer den.

EU, USA och dina bankärenden

Eu och USA har ett avtal som innebär att USA får ta del av banktransaktioner som sker inom EU. Det kom till för att bekämpa terrorism och kallas Swift. Det har funnits sedan sommaren 2010 och nu har det kommit en utvärdering.

Tyvärr får inte vi EU-medborgare ta del av utvärderingen. Allt utom några sidor är hemligstämplat. Vad vi ändå får reda på är att
1. uppgifter överförs i bulk utan att någon gallring görs.
2. Europol, de som är satta att övervaka det hela, får inte ta del av uppgifterna som lämnas ut i sin helhet. Man kan alltså inte se om saker fungerar som det var tänkt.
3. Bankdata överförs dagligen till USA.

De enda partigrupperna som röstade mot Swift-avtalet i parlamentet var vänstern (Vänsterpartiet) och den gröna (Miljöpartiet och Piratpartiet).

Det är inte rimligt att EU sätter sig över banksekretess och lämnar ut våra bankuppgifter till främmande makt. En främmande makt som öppet använder sig av tortyr och sätter sig över folkrätten.

Det kan inte ha varit detta svenska folket röstade för när vi gick med i EU. Det är dags att börja arbeta för att vi ska lämna EU. Låt återigen grundlagen genomsyra Sverige, att all offentlig makt utgår från folket.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha