Aug 242007
 

Det har blossat upp en debatt om rökning genom ett beslut från miljödomstolen i Växjö som förbjöd en kvinna att under utredning röka i delar av sin trädgård. Mot detta har bland annat Josefin Brink reagerat. Josefin väljer ett annat perspektiv än övriga kverulanter, ett perspektiv som fungerar i just det här fallet men missar rökningen i sig.

Ingen borde behöva utsättas för passiv rökning. Jag kan förstå att egen trädgård ses som väldigt personlig i nuläget men om 10–20 år kommer det vara självklart att rökning inte är tillåtet alls. Vi har nyligen fått ett förbud mot rökning på resturanger. Men det räcker inte. Fortfarande kan man inte sitta på en uteservering på sommaren utan att kvävas av röken. Att gå på ett tåg är i stort sett omöjligt eftersom det alltid står folk och röker på perrongen. Folk röker precis innan de kliver på spårvagnar och utanför matbutiker.

Tobaksrök är giftigt. Ingen kan påstå att det är nyttigt. Det råder ingen större tvekan om att tobak och nikotin hade varit förbjudet om det upptäckts idag (precis som alkohol).

Aktiv dödshjälp är förbjudet, så varför är passiv rökning tillåten?

Det är dags att förbjuda rökning på alla publika platser. Dvs på alla de platser där allmänheten har tillträde. Tiden är inte mogen för rökförbud på egen tomt. Men snart så…

Sverige måste bli rökfritt till 2020. Det är en bra sak att ha en folkomröstning kring. Förhoppningsvis vinner rätt sida den här gången, jämfört med den om alkohol.

Kan också tipsa om Vi som inte röker, Visir och Lärare mot tobak

Andra bloggar om: , , , ,

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha