På onsdag skriver jag på kontraktet för en tvåa på 66 kvadrat i Lövgärdet, Göteborg. Tillträde på Lördag.

Andra bloggar om: , , ,

 

På en islamsk friskola i Göteborg. Någon som har en lägenhet? Börjar idag.

 

Ett släktskap jag ofta får förklara är det hos mina föräldrars hundar. Eller ja, hundarna lever inte längre men deras släktskap gör. De var nämligen morbröder med varandra. Ja, du läste rätt. Och det utan inavel. Är det möjligt? Jodå, även för människor. Jag tänkte försöka förklara hur det hela hänger ihop genom att använda människor som exempel.

Ponera att vi har Kalle. Kalle skaffar barn med Anna. En dotter vid namn Eva. De lever som en kärnfamilj tills Eva flyttar ut vid sådär 18 års ålder och Kalle tröttnar på Anna. Han träffar en ny ung tjej i tjugoårsåldern (Karin) och skaffar en son (Pelle). I det här läger får vi fastslå att Pelle är bror till Eva. Pelle och Eva är syskon (om än halvsyskon). Om Eva får en son så är alltså Pelle morbror till den sonen.

Sen har vi Leif som har samma historia. Skaffar en dotter (Karin) med Hedvig. Lämnar Hedvig för att skaffa barn (Roger) med en ung tjej vid namn Eva. Roger och Karin är alltså halvsyskon. Om Karin får en son så är Roger morbror till den sonen.

Och eftersom de två ovanstående familjekonstellationerna hänger ihop så att Leif får Roger med Kalles dotter Eva och Kalle får Pelle med Leifs dotter Karin så är Roger och Pelle morbröder med varandra.

Det ska väldigt mycket till för att något sådant ska hända bland människor men hundar tar inte riktigt lika lång tid på sig att bli könsmogna så det går mycket snabbare där. Märk också att ingen inavel förekommer i exemplet. Däremot kan det nog bli intressanta familjemiddagar.

Om ni inte riktigt förstår så prova att måla upp det hela utifrån beskrivningen ovan.

Andra bloggar om: , ,

Sep 072005
 

Jag var på släktträff i helgen. En del av släkten som sällan möts. Ja för fem år sedan visste jag knappt att den fanns. Det är släkten som min farmor är en del av. Björkeroth.

Det handlar alltså om dem som någon gång långt är släkt med lantbrukare Albrecht Olofsson från Klockrike som ligger i Östergötland. Han levde från 1700-1771. Det är ganska länge sedan.

Det är då inte min del av denna gren (i senare tid) som släktforskat och haft sig utan det är (om jag kan tyda alla siffror rätt) min farmors syster med familj, eller kanske hennes dotter med familj, som forskat fram en massa intressanta saker och dessutom sammanställt det i ett fint kompendium.

Stundtals går det dessutom tillbaka väldigt långt i tiden, längre än 1700-talet. Tänkte att jag skulle ta lite utdrag på namn och titlar på folk som jag precis fått reda på att jag är släkt med. Detta på min farmors sida.

Min farmors farfars mormors mormors mormors (hon hette Appalonia) morfar var Borgmästare i Norrköping. 1586 föddes han, Nils Månsson. Sen finns det gott om Kyrkoherdar, komministrar, bönder och militärer i listorna. Sjötullsbesökare var minsann en också på 1700-talet, han bodde i Söderköping, ni vet där Madicken spelades in.

Är det någon som vet vad en Tolvman gör? Det var nämligen min farmors farmors farfars morfar vid namn Libert Persson från Skattunge.

Nu verkar det vara många lärare, bibliotikarier och militärer i släkten. De flesta av militärerna då antingen pensionerade eller arbetslösa efter neddragningar i försvaret. Om det kan jag skriva en annan gång.

Det är intressant att folk bestämmer sig för att sätta sig ner och forska efter gamla släktingar som varit döda jättelänge. Det är dock intressant med organisationskartor och strukturer så jag har börjat lägga in all information i ett litet smidigt program som kan göra ett släktträd åt mig utifrån den infon som finns. Med tanke på att jag har släkt även på farfars sida och inte att förglömma mors sida så kan det nog bli riktigt stort om jag orkar hålla på.

Dessutom fick jag ett flygblad av ND när jag åkte hem genom Västerås. Det analyserar jag för er en annan dag.

Kommentarer från förr.
johanlindahl sa…
Trist att det är ND som välkomnar dig till Västerås.

Pernilla Karlsson sa…
Va e en Tolvman dåra?

Jesper sa…
Jag vet ju inte, det var därför jag frågade.

Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha