Viva Palestine
Image by Hamed Saber via Flickr

Insändare precis inskickad till lokala tidningen:

2009 skickade Sverige militär trupp för att stoppa pirater utanför Somalias kust efter stora problem för den internationella båttrafiken.
Natten till måndag angrepp Israeliska statssanktionerade pirater last- och passagerarfartyg på väg till Gaza. Minst 19 döda och mångt fler skadade. Vad gör Sverige för att sätta stopp även för de piraterna?
Skicka svensk trupp till Medelhavet för att sätta stopp för, och arrestera även dessa pirater. Skicka sedan fakturan till Israel som får bekosta uppdraget eftersom det är deras pirater vi ska skydda båttrafiken ifrån.

Jesper Berglund
Vänsterpartiet Falkenberg

Demonstrera idag i Halmstad 17.00.

Andra bloggar om: , , , , ,

Ett urval av fler från RSS-läsaren: Scaber Nestor 1, Scaber nestor 2, Scaber Nestor 3, Olsson Betalar, Eva-Britt, Biology & Politics, Jonas Sjöstedt 1, Jonas Sjöstedt 2, Jens Holm, Ung Vänster 1, Ung Vänster 2, Hans Linde, VSF, Emil Broberg 1, Emil Broberg 2, Emil Broberg 3, Emil Broberg 4, Jinge 1, Jinge 2, Jinge 3, Jinge 4, Jinge 5, Jöran Fagerlund, Svensson 1, Svensson 2, Svensson 3,

 

I år så filmade jag alla tal på första maj i Falkenberg, undantaget mitt eget då Lennart höll i kameran.

Tyvärr är inte bildkvaliteten den allra bästa. Stundtals var det kallt varpå kameran också skakar lite. Ljudet, särskilt i talen, är dock helt acceptabelt.

Först ut var Eva Kronwall. Tyvärr kom inte början med. Ni kommer in ungefär 20 sekunder in i talet.

Magnus cirkusskola uppträdde två gånger.

Därefter mitt tal. Främst om Västsahara och den digitala revolutionen. Insamlingen till Väst-Sahara gav 1018,5 kronor i Falkenberg.

Därefter spelade bandet Never Told.

Så blev det dags för dagens huvudtalare. Kristina Hallberg. Filmen är i två delar på grund av youtubes begränsningar.


Magnus cirkusskola uppträdde ännu en gång.

Bandet Deranger spelade. Tyvärr började batteriet i kameran ta slut. Därför sparade jag på det tills nästa tal.

Som hölls av Mikael Hallberg. Även det i två delar.

Deranger spelade återigen. Tyvärr tog batteriet faktiskt slut under inspelningen. Så ingen film härifrån tyvärr.

Mötet avslutades med Internationalen.

Mitt tal i textform: (talade ordet gäller)
Kamrater, Falkenbergare

Första maj är en glädjens dag. Den dag som ger kraft för årets viktigaste uppgift. Att sparka ut den sabla utsugarregeringen från Rosenbad.

Bland oss här idag går kamrater med insamlingsbössor. Vi visar genom insamlingen vår solidaritet med det sahariska folket.

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan dess att Spanien lämnade området 1975. I över 30 år har 160 tusen saharier levt i flyktingläger i Algeriet. I ett område där ingen naturlig växtlighet finns.

Marocko har alltsedan ockupationen inleddes gjort allt för att försvåra för freden. Den sedan 1991, när Polisario lade ner den väpnade kampen, utlovade folkomröstningen har inte skett.

Väst-Sahara är ett delat land. Marocko har, med stöd av USA och Frankrike, byggt en mur tvärs över landet. En mur som är längre än Sverige i nord-sydlig riktning. Den befriade sidan består huvudsakligen av nästintill obebodd öken, beströdd med minor.

Det marockanska förtrycket är hårt. De försök som görs att protestera mot ockupationen möts med långa fängelsedomar. De som uttalar sig öppet och fredligt för ett fritt och självständigt Västsahara, eller för en folkomröstning i framtiden, riskerar att fängslas efter orättvisa rättegångar, och utsättas för tortyr.

Sverige och EU stöder Marockos förtryck. EU och Marocko har ett avtal om fiske längs Västsaharas kust. EU:s fiskeflotta fiskar ut Västsahariskt vatten. Det är ett solklart brott mot internationell lag, precis som Marockos ockupation.

Vänsterpartiet kräver att Sverige, likt 80 andra stater, erkänner Västsahara. Det är inte ett kontroversiellt krav. Det stöds av ungdomsförbunden för alla riksdagspartier, utom MUF. När regeringen är utbytt från en blåbrun till en rödgrön kommer Sverige att erkänna Västsahara.

Kamrater

Insamlingen idag är till stöd för det Västsahariska motståndet. Hälften fördelas till flyktinglägren och kvinnoorganisationen UNMS. Den andra hälften av de insamlade pengarna ska gå till att stärka kampen i det ockuperade området. En kamp som av förklarliga skäl måste vara underjordisk.

Kamrater, visa ert stöd med Västsahara.

______

Olagliga ockupationer, byggande av murar, brott mot de mänskliga rättigheterna sker inte bara i Västsahara.

Ett av många exempel är Israels ockupation av Palestina. Även där byggs en mur som separerar bror från syster, student från skola, bonde från åker och barn från vatten.
De israeliska krigsbrotten är väldokumenterade. Olagliga bosättningar. Fosforbomber. Anfallskrig.

Vissa namn bränns fast i mänsklighetens kollektiva minne, skrivs in med blod i historieböckerna. Efter Israels senaste krig i Gaza har tre nya namn fogats till listan av krigsförbrytare och massmördare; Ehud Barak, Tzipi Livni och Ehud Olmerts. Långt efter att Gaza befriats och det palestinska folket vunnit sin frihet kommer de att minnas som mördare och förbrytare.

Bojkotta Israel.

Till alla er som har släkt och vänner på platser där förtrycket råder. I Gaza, på Västbanken. I de västsahariska flyktinglägrena, i protesterna mot en orättfärdig regim i Iran. I de kurdiska områdena av Turkiet.
Hälsa dem att de inte är ensamma. Hälsa dem att Falkenberg, att Vänstern, att Sverige, att vi här idag, inte glömmer dem.

En röst på Vänsterpartiet i höstens val är inte bara en röst mot Reinfeldt. Det är inte bara en röst för världens bästa välfärd och ett bättre liv här och nu. Det är också en röst för att mänskliga rättigheter också gäller Palestinier. Det är en röst för att internationella regler också gäller Israel och Marocko. Det är en röst för rättvisa.

___________

Idag är det första maj. En dag när revolutionen känns nära. Jag ska prata lite om revolutionen. Men inte den socialistiska revolutionen utan den digitala. Den digitala revolutionen som vi är mitt inne i. Den som började med persondatorer och enkla ordbehandlare och som fortsatt med internet och sociala medier.

Den digitala revolutionen har mycket gemensamt med den socialistiska. Den för människor närmare varann, gör att folk samarbetar och skapar glädje överallt den når. Den gör fler delaktiga i skapandet av kunskap och kultur. Den minskar klassklyftor och ger människor framtidshopp.
Och precis som den socialistiska revolutionen möts den av motstånd av de härskande klasserna.

Precis som det funnits polis och statsapparat som på ett lagvidrigt sätt motarbetat vänsten. Jag tänker på individer som Håkan Jaldung, Ebbe Hallberg och Nils Mesterton, finns det poliser idag som på ett lagvidrigt sätt motarbetar den digitala revolutionen.

Ett exempel är polisen Jim Keyser. En av de utredande poliserna vid razzian mot The Pirate Bay. Strax därefter fick han anställning hos Warner Brothers, ett av de storföretag som beordrat razzian. Det är brottsligt att muta polismän. Än har ingen fällts för det brottet. Kapten Mesterton fick åtta dagars husarrest utan bevakning för skotten i Ådalen, Jim Keyser fick en ny villa.

Men inte bara enskilda statstjänstemän och storföretagen agerar mot den digitala revolutionen.
Det gör också staten och EU.

FRA-lagen.
Alla dina mejl, alla dina telefonsamtal, allt du gör på internet har staten rätt att scanna. FRA-lagen ger staten rätt att hålla koll på vilka du samtalar med, vad du samtalar om och när du samtalar.
Rättigheter som skulle göra KGB och Stasi mörka av avund.

IPRED
Lagen skapad för att kriminalisera Sveriges ungdom. Fildelningslagen som ger privata företag större befogenheter än polisen. En lag som förutsätter legaliserad utpressning. Varningsbrev från skivbolagens lobbyorganisation. Vi tror att någon på din IP-adress fildelar. Betala 30 000 i förlikning eller så drar vi dig inför domstol. Då kan du få betala flera hundra tusen oavsett om du är skyldig eller ej.

Telekompaketet
Innehåller bland annat EU:s regler för internet. Det riskerar att göra internet till ytterligare en kabel-teve-funktion. Ett internet där vi inte kan diskutera, inte kan påverka utan bara konsumera. Regler som tillåter att medborgare stängs av från internet.
Vänsterpartiet, och vår grupp i EU, var de enda som röstade mot Telekompaketet.

Det är bara några av de exempel på nya lagar och förordningar som är på gång. Det kommer mera. Datalagringsdirektivet, Acta. Q6/17.

Vi i vänstern vet hur det känns att utsättas för maktens övergrepp. Vi vet vad övervakning och åsiktsförtryck är. Vi har känt dess verkningar. Det vill vi inte att fler ska råka ut för.
Därför värderar vi frihet, och den enskildes skydd mot övergrepp. Därför älskar vi det fria internet. Därför räcker det inte med ett halvdant skydd för medborgarnas rättigheter. Därför säger vi nej till FRA och Acta. Vi säger nej till IPRED och vi säger nej till datalagringsdirektivet. Därför var vi de enda som sa nej till telekompaketet.

Vi vill inte ha det som i Sovjet.

1984 är inte en instruktionsbok.

Tack.

Andra bloggar om: , , , , ,

 

En snabbuppdatering innan en social kväll. Mitt första maj-tal.

Övriga tal laddas upp nu. Gå gärna bakvägen genom youtubeprofilen för att se dem allt eftersom de blir klara. Imorogn kommer talet upp som text.

Andra bloggar om: , , , , ,

 
This image is taken from the Presidency of Arg...
Image via Wikipedia

Spanien har varit en militärdiktatur. Efter inbördeskriget 1936-39 styrde Franco med järnhand till sin död 1975. 1977 stiftade landet amnestilagar. Inga ansvariga för tortyr, försvinnanden, mord etc skulle straffas.

Baltasar Garzón är åklagare i Spanien. Han gjorde sig känd när han 1998 utfärdade en häktningsorder mot Pinochet, Chiles diktator, för brott mot spanska medborgare under diktaturen i Chile. Baltasar Garzón har räknat ut att 114 266 personer hade fallit offer för påtvingade försvinnanden från 17 juli 1936, då Franco gjorde uppror mot den republikanska regeringen, till december 1951.
Detta kom han fram till i en förundersökning, en unersökning som också pekar ut 45 ledande personer med ansvar för det hela, både levande och döda, varav dem Franco själv.

För detta riskerar nu Garzón avstängning från juridiken i 20 år. De som anmält Garzón för brott mot amnestilagarna är bland annat Spanska Falangistpartiet, Francos eget parti.

I Spanien är det relativt stora demonstrationer till stöd för Garzón. I Madrid har facken kallat till demonstration och folk viftat med republikens flagga.

Amnesty är engagerade i fallet.

Vill du visa ditt stöd för Baltasar Garzón, och alla de svenskar som kämpade i Spanska inbördeskriget, kan du går med i Svenska Spanienfrivillias vänner och besöka minnesstunden nu på lördag, första maj.
Stockholm:
Gemensam manifestation för hela arbetarrörelsen till minne av de svenska spanienfrivilliga. Musik och tal vid La Mano-statyn, Katarinavägen 15, kl 09.30 LO-distriktet i Stockholm ansvarar för arrangemanget

Göteborg:
Gemensam manifestation för hela arbetarrörelsen till minne av de svenska spanienfrivilliga. Musik, bokförsäljning och tal från arbetarrörelsens ungdomsförbund på Masthuggstorget kl 11. Huvudtal av SEKO Sjöfolk. Svenska Spanienfrivilligas vänner arrangerar

Lägg ner åtalet!

Upptadering: även hos Scaber Nestor

Andra bloggar om: , , , ,

 

NPD EgyptEgypten är ett speciellt land. Inte nog med att det är ett land som finns med i det fantastiska spelet Advanced Civilization, det är ett land som många svenskar åker till utan att veta särskilt mycket om. Inte heller jag vet egentligen särskilt mycket om det nutida Egypten, men så har jag inte varit där heller.

Men en sak vet jag som ännu inte är allmänt känt. Därför tänkte jag sprida den.

På det senaste har det varit en hel del demonstrationer och protester i Egypten. Inget konstigt, det händer i de flesta länder att folk demonstrerar.

Men, enligt Amnesty så har en parlamentsledamot vid namn Hassan Nash’at el-Qassas sagt “Istället för att använda vattenslangar för att upplösa dem, borde polisen skjuta dem; de förtjänar det.” (min översättning, han sa det förmodligen på arabiska.)
Kring detta skriver även Al Jazeera.

Uppfattningar att demonstranter bör behandlas illa kommer upp till ytan lite överallt då och då. Jag minns t ex CUF Halland som efter kravallerna i Göteborg 2001, ville utrusta polisen med gummikulor, vanliga pistolkulor klädda med ett tunt lager gummi, och gödselkanoner. Låt gå för att gödsel är bättre än skarpa skott men det är i samma linje.

Vad som är extra oroväckande i det här fallet, Egypten, är att det inte är något litet extremistparti som Hassan kommer från. Han är med i Nationaldemokratiska partiet. Till skillnad från Sverige är inte Nationaldemokraterna i Egypten en liten sekt(liknande organisation) som finns på en ort. (De har i övrigt, ND Sverige, fått presstödför sin tidning Nationell idag för 2009 och 2010, totalt nästan 2,5 miljoner kronor.) Nationaldemokratiska partiet i Egypten är det statsbärande partiet och innehar presidentposten. Det grundades av bland annat Anwar Sadat. Det är dessutom ett parti som är medlem i den Socialdemokratiska Internationalen. Samma international (som är ungefär som en förening för partier) som det svenska Socialdemokratiska partiet.

Vi får hoppas att det inte är ett förslag som sossarnas Judge Dredd, Thomas Bodström, kommer att driva. Det är mer i linje med Beatrice “Tant Gredelin” Ask.

Vi får snarare hoppas att Mona Sahlin tar sina egyptiska kamrater i örat vid nästa internationalkongress.

Andra bloggar om: , , , , ,

 

Idag publiceras ett brev från Bayram Altun, fd vice ordförande i det kurdiska partiet DTP i UNT. Bayram är sedan ett år fängslad utan att ha fått veta anklagelserna. Det är också otaliga av hans partikamrater.

Det är ett brev som alla bör läsa.

Vi har nu suttit här i elva månader och ännu har ingen rättslig förhandling påbörjats. Vår akt sägs vara hemligstämplad. Vi vet alltså efter elva månaders fångenskap ännu inte exakt vad vi är anklagade för.

Genom att häkta dessa kurdiska politiker och funktionärer hoppas AKP inför det kommande parlamentsvalet, kunna återfå de röster man förlorat till DTP i de kurdiska områdena. Turkiska staten räds över det faktum att DTP nära fördubblade sitt stöd och ökade antalet kommuner ifrån 53 till 98 vid lokalvalet 2009. AKP som inte kunde segra över oss vid valurnorna började i stället häkta och fängsla kurdiska politiker.

Partiets utförda arbete så som att förbättra samt utveckla kommunal service, få till stånd en öppen och transparent administration, bekämpa korruption, utveckla folkets demokratiska deltagande, att få till stånd ett miljövänligt kommunalt styre samt att stödja och främja kvinnors deltagande anses vara brottsligt.

Läs hela

Andra bloggar om: , , , ,

 
Konsum
Image by malthe via Flickr

Idag blev jag medlem i konsum. Det har legat på lur ett tag. Tidigare har jag gjort huvuddelen av mina inköp på Ica. Det är de som har legat närmst under alla mina år på de flesta av de orter jag bott på. Dock har jag haft invändningar mot “min” ica-butik, främst att de säljar israeliska citrusfrukter. Något jag frågat om många gånger och inte möts med någon förståelse. Ett tag bytte de mot marockanska, men det är ju inte mycket bättre.

Idag fick jag däremot reda på av Johan Svensson på Facebook att KF Väst beslutat att upphöra med att sälja israeliska varor och dessutom uppmanar riksorganisationen att göra på samma sätt.

På väg hem efter att ha lämnat av Tommy “Bywire” Gabrielsson och Maria Almström vid tåget efter en bra medieutbildning i Falkenberg passade jag sålunda på att handla och bli medlem i Coop i Falkenberg.

Det ligger lite längre bort men inte så långt att det blir särdeles mycket längre att åka. Helt klart cykelavstånd.

Så genom att byta butik gör jag en instats, om än en väldigt liten, för Palestinas sak. Byt butik du också.

Uppdatering: Det kanske inte går så bra för KF:s bojkott som tänkt var. Wallgren skriver om det. Så även Ewa Jansson och Nkholski Bomba

Andra bloggar om: , , , , ,

 
Beautiful Norrland II
Image by hizonic via Flickr

I sommar kommer Nato att öva bombfällning i norrland. Om det kan man bland annat läsa i Riksdag och departement (en tidning jag i övrigt inte prenumererar på).
I nuläget finns Nato-styrkor i Arvidsjaur.
C G Carlsson lyfter frågan om nato-styrkorna använder vapen med utarmat uran. En typ av vapen som enligt samma post Sverige inte röstae mot i FN.

Själv undrar jag om Nato i sommar kommer att släppa vit fosfor över Norrland likt de gjort över Hijudai, Japan. M825 heter den nato-rökkapsel som innehåller vit fosfor. När vit fosfor kommer i kontakt med en människokropp kan den bränna, inte bara skinn och kött, utan även ben. Amerikanarna använde fosforbomber i Irak, särskilt i Fallaujah 2004. Israel använde vit fosfor i Gaza 2008–2009.

Sen undrar jag också om Nato-styrkorna kommer öva lågflygande i Norrland. Likt de gjort över större delen av Japan på ett sätt som inte är tillåtet i USA.

Kort: Jag vill inte ha Nato-trupper i Sverige. Jag vill att Sverige ska vara neutralt och alliansfritt. Däremot vill jag att Sverige ska vara en kraftig röst för rättvisa och mänskliga rättigheter.

Också läsvärt i ämnet Astrid Boman, Lasse Strömbäck

Andra bloggar om: , , , , ,

 
Plaque with coat of arms at the fence of &quot...
Image via Wikipedia

Muammar al-Qadhdhafi är ledare för ett av världens politiskt skummaste länder, Libyen. Eller som det officiella namnet lyder (översatt till svenska) Socialistiska folkliga libyska arabiska Jamahiriya. Det sista ordet går att översätta till folkrepublik även om det inte blir helt exakt. Särskilt mycket socialism är det inte tal om.

Däremto hittar jag en artikel i Belfast telegraph om Qadhdhafis senaste utspel.

Jihad mot Schweiz. Detta för att Schweiz påstås riva moskéer. Förmodligen utifrån den tidigare folkomröstningen där vid vilken Schweiz förbjöd byggandet av nya moskéer. Ett helt galet beslut. Däremot inte ett som föranleder:

“The masses of Muslims must go to all airports in the Islamic world and prevent any Swiss plane landing, to all harbours and prevent any Swiss ships docking, inspect all shops and markets to stop any Swiss goods being sold,” Gadaffi said.

Hade det varit en religiöst lärd person som avgivit ett svar på en fråga kring hur muslimer ska agera gentemot Schweiz hade tanken om Schweiz som en ogudaktig stat varit acceptabel. Men Qadhdhafi är, såvitt jag lyckats hitta, någon religiöst skolad man, han är inte ulama. Han är en politisk ledare. Det blir fel när politiska ledare använder religion som argument i utrikespolitiken. Låt de religiösa ledarna pyssla med sånt.

Vidare ser jag att Libyen anklagar Schweiz för att bryta mot diplomatisk sed genom att, om jag förstår det hela rätt, gömma en schweizisk medborgare på sin ambassad som libysk polis anser begått brott.

Libyen är skumt.

Andra bloggar om: , ,

Reblog this post [with Zemanta]

 

Comprehensive Nuclear-Test-Ban TreatyImage via Wikipedia

Barack Obama nämnde i sitt tal för en månad sedan i Prag att han såg en framtid med en värld utan kärnvapen. Det har Japanska kommunistpartiet JCP tagit fasta på och skickat ett brev till Obama om. Japan är det enda landet som kärnvapenbombats i krig. JCP har alltid varit kraftigt för en kärnvapenfri värld.

Jag återger brevet i sin helhet eftersom det är viktigt.

April 28, 2009
The President of the United States of America

The White House
Washington, D.C. 20500

Dear President Obama,

I am writing this letter to you, on behalf of a political party that has worked resolutely for the elimination of nuclear weapons from the face of the earth, hand in hand with the people of Japan, the only A-bombed nation, which suffered untold disasters.

I was deeply impressed to read your speech delivered on April 5 in Prague in which you said, “I state clearly and with conviction America’s commitment to seek the peace and security of a world without nuclear weapons.” For the first time, the United States, the biggest nuclear-weapon state in the world, put forward its national goal of “a world without nuclear weapons,” namely the elimination of nuclear weapons.

You also said in the speech, “as the only nuclear power to have used a nuclear weapon, the United States has a moral responsibility to act.” You made clear to the world for the first time as U.S. president that the dropping of nuclear bombs on Hiroshima and Nagasaki was an event that has a bearing upon human morals and talked about the U.S. having a responsibility to work for the elimination of nuclear weapons.

You added in the speech, “To denounce or shrug off a call for cooperation is an easy but also a cowardly thing to do. That’s how wars begin. That’s where human progress ends.” By so saying, you called on all nations to cooperate for establishing “a world without nuclear weapons,” and stressed that “voices for peace and progress must be raised together.”

That you made such official declarations as a U.S. president is of historic significance for both humanity as a whole, and the people of the world’s only A-bombed country in particular, which I heartily welcome.

However, I beg to differ with you when you said in the speech: The goal of a world without nuclear weapons will not be reached, “perhaps not in my lifetime.” I cannot agree because nuclear-weapon states have never engaged in negotiations for the elimination of nuclear weapons as their common goal, and therefore, we cannot set a timeframe in advance for how long it takes, as this is a task no one has ever tackled.

After its establishment, the first United Nations General Assembly resolution adopted on January 24, 1946 decided, in response to the proposal by six countries including yours, and with the support of all the member countries, that the United Nations will work for the “elimination of atomic weapons and of all other major weapons adaptable to mass destruction.” But in the 63 years since then, the nuclear-weapon states have not even called for negotiations for their elimination, not to mention entering into such negotiations.

By demonstrating the initiative for “a world without nuclear weapons,” you will open up the door to a challenge that no one has ever undertaken. It might take long to proceed from a call for negotiations to their actual opening, and then to reach agreement. This is an historic undertaking that demands “patience and persistence” as stressed in your speech. But it is only by taking the leadership in starting this undertaking that your speech in Prague will exercise its real power to bring about progress and world peace. Consequently, I strongly request that you take the initiative for starting international negotiations for the conclusion of an international treaty for the elimination of nuclear weapons.

In your speech in Prague, you promised to take “concrete steps towards a world without nuclear weapons.” These include starting negotiations for a new Strategic Arms Reduction Treaty, pursuing the ratification of the Comprehensive Test Ban Treaty, and a new treaty that verifiably ends production of fissile materials intended for use in nuclear weapons. I believe that these concrete steps can have a positive and constructive significance when they are tackled together with the goal of elimination of nuclear weapons.

Having seen these kinds of negotiations on partial measures, I am convinced that the whole process has proved that “a world without nuclear weapons” cannot be achieved only through these measures in the absence of the objective of abolishing nuclear weapons themselves. Indeed, this is clearly demonstrated by the fact that there are still more than 20,000 nuclear weapons stockpiled all over the world.

As an illustration, we cannot forget that the Treaty Banning Nuclear Weapons Tests in the Atmosphere, in Outer Space, and Under Water (Partial Nuclear Test Ban Treaty, PTBT) concluded in 1963, banned nuclear tests in the atmosphere, but that it actually legitimized underground nuclear tests, and, in the end, triggered a massive nuclear arms race.

The same holds true for the regime of the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT). This is a discriminatory treaty unprecedented in history because it allows the five powers to possess nuclear weapons while imposing on non-nuclear-weapon states an obligation of non-possession. The Japanese Communist Party is of course against an increase in the number of nuclear-weapon states for any reason, but it has at the same time criticized the discriminatory inequality of the treaty.

The international community accepted such inequality only because the nuclear powers pledged that they would make sincere efforts for the elimination of nuclear weapons. Yet the existence of this treaty has not prevented new nuclear-weapon states or those planning to go nuclear from coming into existence. To be candid with you, underlying this is the fact that the nuclear powers have not been true to their pledge in the last 39 years since the NPT entered into force.

Above all, it is regrettable that the previous U.S. government and other countries disaffirmed in the 2005 NPT Review Conference “an unequivocal undertaking by the nuclear-weapon States to accomplish the total elimination of their nuclear arsenals” that had been agreed upon in the 2000 NPT Review Conference. Mr. President, you stated in the Prague speech, “(the NPT regime) could reach the point where the center cannot hold.” We have to stress that underlying your fear is the fact that the nuclear-weapon states have maintained the said attitudes for the last 39 years.

The way out of this danger will come when the nuclear-weapon states adopt an attitude of sincerity and responsibility for the elimination of nuclear weapons. We must stress that only when they tackle the task of eliminating nuclear weapons, will they obtain the political and moral power to dissuade other countries from pursuing nuclear weapons. I sincerely hope that the nuclear-weapon states confirm the “unequivocal undertaking” towards the elimination of nuclear weapons in the 2010 NPT Review Conference.

As regards the Japan-U.S. relationship, the JCP’s basic policy is to turn it from the present one of domination-subordination to one of equal footing. Our firm belief is that only under an equal relationship can we develop real friendship between our two peoples. On this mutual relationship, there are many differences of opinion between your government and our party. Nevertheless, I dared to focus, and wanted to convey our opinion, on one point, the task for all humanity, namely the elimination of nuclear weapons.

The only guarantee against nuclear weapons being used is to create “a world without nuclear weapons.” You raised this major goal to the world. Let me repeat once again that I welcome your statement, and hope that the spirit of your statement will be given full play in world politics. I would like to conclude my letter with a wish for the friendship between the United States and Japan to develop.

Sincerely yours,

Kazuo Shii

Chairperson of the Executive Committee

Japanese Communist Party

Member of the House of Representatives, National Diet

Röda Malmö nämner också Prag-talet.

Andra bloggar om: , , , ,

Reblog this post [with Zemanta]

Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha