RiksdagenNu är det politiska intresset på topp bland allmänheten. Det är ju snart val. Vi som är politisk aktiva spenderar större delen av vår tid att propagera för just vårt parti och visa på hur bäst vi är. Jag tänka ägna det här inlägget åt några motioner jag skulle vilja lägga som ligger strax utanför vardagspolitiken. Det är inget Vänsterpartiet går till val på och förslagen är inte konstadsberäknade eller budgetfinansierade. Men det är tankar om hur jag skulle vilja att Sverige ska utvecklas utöver det vanliga om inga vinster i välfärden etc.

Motionerna är utan inbördes ordning i “viktighet”, de ska alltså inte ses som att motion 1 är viktigare än motion 2. Ingen av motionerna strider mot partiprogrammet, en del är utanför vad som i nuläget finns politik om och en del är inte diskuterat. Det mesta ligger i linje med beslutad politik och världssyn. Det står givetvis alla riksdagsledamöter efter valet fritt att stjäla förslagen här nedan.
Continue reading »

 

Med lite distans till Vänsterpartiets kongress, och efter DÅK och VAK, tänkte jag avge lite personliga reflektioner. Som ni märkt har jag inte för vana att kommentera interna möten men kongress och årskonferenser är offentliga enligt stadgan så här finns mer spelrum.

Kongressen var som kongresser är. Allt är stort och viktigt i nuet och sen har en glömt vad som blev resultatet till nästa votering. Rent personligt blev jag placerad på plats 28 på EU-parlamentslistan. Det är alltså möjligt att kryssa mig, som enda halläning på listan. Gör inte det. Rösta upppifrån. Däremot kom jag inte med i valberedningen som jag var nominerad (men inte föreslagen) till. Det blir säkert en jättebra valberedning ändå. Lite synd dock att V Halland enbart är representerade nationellt med en person i revisionen.

Två beslut reserverade jag mig mot under kongressen. Först beslutet att inte skriva in något om övervakningssamhället och FRA i valuttalandet. Ett dokument som ska ligga till grund för valplattform senare. Vi får hoppas på att det kommer med lite skrivningar om det då. För det är ett väldigt viktigt perspektiv som dessutom nämns som strategisk huvudlinje i partiprogrammet.

Det andra beslutet jag reserverade mig mot var det mot att inte bifalla överklagan av uteslutningen av Markus Allard. Såhär skrev jag:
Continue reading »

 

I fyra år har jag hållt första-maj-tal i Falkenberg. I Falkenberg brukar vi ha flera lokala talare som tar upp olika ämnen. Nu har jag lyckats få fram en film även på årets tal. Så här nedan kommer på video alla mina tal de senaste åren. De är inte professionellt filmade, det får ni stå ut med.

 

Jag vill i det här inlägget lyfta frågan om grundläggande fri- och rättigheter. I det här fallet rätten att inte övervakas. Sverige har de senaste åren krafigt utökat statens möjlighet att övervaka invånarna. Genom FRA-lagen, Ipred och datalagringsdirektivet har vi mer eller mindre avskaffat brevhemligheten. All vår elektroniska kommunikation kan övervakas och sociogram kan enkelt skapas. FRA:s avslöjade när koppling till USA:s NSA gör det hela än värre. Genom Swift förs alla våra banktransaktioner över till USA.
Om vi inte samlade in uppgifter så går det inte att skicka dem vidare. Uppgifter som inte finns går inte att missbruka. Det här är inte en sakfråga. Det är en grundläggade fråga som dessutom är en av Vänsterpartiets strategiska huvudfrågor enligt partiprogrammet.
Partiprogrammet avslutas nu med texten:

Surveillance_cameras

“Försvara grundläggande fri- och rättigheter!
Särskild terroristlagstiftning skall avvisas – våldsbrott skall lagföras inom ordinarie rättsramar. Principen om att människor skall anses oskyldiga tills motsatsen är bevisad måste lyftas fram som avgörande för ett fungerande rättsväsende. Politiskt motiverade organisationsförbud avvisas bestämt. Tortyrförbudet skall vara absolut och Sverige under inga omständigheter medverka till att människor riskerar att avvisas till tortyr eller annan omänsklig behandling. Alla människor har rätt till en bred privat sfär som skyddas på praktisk och principiell grund. Växande övervakning och registrering skall motverkas. Utgångspunkten vid krav på nya register eller övervakningsmöjligheter måste vara att informationen riskerar att användas på ett felaktigt sätt. Onödiga eller föråldrade register bör upplösas och de registrerade underrättas. Det ska finnas ett effektivt, oberoende system för att kontrollera polis och militär, det vill säga de yrkesgrupper som har rätt att utöva våld.”

Det finns till kongressen två motioner på valuttalandet inför riksdagsvalet, bägge av mig. (Förutsatt att sökfunktionen fungerar som den ska, pdf-dokumentet verkar inte vara korrekt kodat.) Att vi inte tar upp centrala huvudlinjer i valuttalandet är inte bra. Det gör att frågor, och förhållningssätt, vi demokratiskt fastslagit som centrala inte ges uttrymme.

Att bifalla B59s första att-sats är en liten vinst. Den för in en mening: “Vi kommer riva upp de senaste årens integritetskränkande lagar som FRA-lagen.” i stycke nitton.

I övrigt har kongressen att bifalla motion B92. B92 vill återremittera hela dokumentet, då perspektivet från ovan saknas. Det står tydligt i brödtexten att det vore bättre om PS bakade in perspektivet i uttalandet. Men PS väljer att se på våra grundläggande rättigheter som en sakfråga. Skäms.

Jag kommer yrka för bifall på B92 och därmed en återremittering av hela dokumentet. Grundläggande fri- och rättigheter är inget vi kan prioritera bort.

 

Reva, en elektrisk bil

Reva

Det här blir ett inlägg som jag tänkt skriva ett tag, men som inte blivit av. Det handlar om Reva (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) som nyligen uppmärksammats stort med demonstrationer över landet. I korthet handlar det om att polisen stoppar folk för att kolla om de har “rätt” att befinna sig i Sverige. En del i kritiken ligger i att polisen fokuserar på folk som inte är blonda och blåögda.

Precis som Jerlerup skriver så har det bakgrunden i Schengenavtalet. Utifrån tanken att man inte ska behöva visa pass vid överskridande av EU:s inre gränser, som gränsen mellan Sverige och Danmark, behövs möjlighet att kontrollera uppehållstillstånd bortanför gränserna, alltså inne i landet.

När Sverige gick med i Schengen för drygt tio år sedan agerade vi i vänstern mot samarbetet. Vi såg en möjlighet att det skulle kunna utvecklas till ett regelverk där alla skulle behöva bära med sig pass ständigt. Detta eftersom vi inte hade, och fortfarande inte har, någon annan form id-handling som avslöjar medborgarskap. Det krävdes inte många hjärnceller för att se att en dylik ordning främst skulle rikta sig mot individer som inte ser “svenska” ut. Det var en utveckling som vi redan då såg i södra europa, där främst afrikaner drabbades av otaliga id-kontroller redan då. Om detta skrevs en hel del i vänsterns tidningar.

Jag är främst förvånad över att det tagit så lång tid innan vi ser tydliga effekter av detta i Sverige. Men, jag tror att hade polisen infört en dylik strategi då så hade protesterna blivit ännu större. Men nu, när staten scannar alla mail och alla sms genom FRA, och när IPRED ger större polisiära resurser till företag än till polisen, så kan det svenska folket överlag lättare acceptera ytterligare inskränkningar i den personliga friheten.

I förlängningen kan den här utvecklingen leda till att vi alltid behöver bära med oss pass. Det finns ingen sådan regel idag. Då behöver polisen inte ens behöver misstänka narkotikabrott för att plocka in folk. Det räcker med att inte vilja visa legitimation. Det kommer med den utvecklingen bli lätt att bura in folk som demonstrerar eller på annat sätt stör status quo.

Det är ett rejält sluttande plan. Det får mig att tänka på Martin Niemöllers gamla dikt (som finns i massor av versioner, jag har ingen koll på vilken som är mest korrekt utan tar en i högen)

Först förföljde de kommunisterna,
men jag protesterade inte
för jag var inte kommunist.

Sedan förföljde de fackföreningsfolket,
men jag protesterade inte
för jag var inte fackföreningsman.

Sedan förföljde de judarna och zigenarna,
men jag protesterade inte
för jag var inte jude eller zigenare.

Sedan förföljde de de homosexuella,
men jag protesterade inte
för jag var inte homosexuell.

När de sedan förföljde oss,
fanns ingen kvar som kunde protestera.

Det är ingen invandrarfråga. Det är en fråga som berör oss alla. En fråga för alla som vill ha ett demokratiskt samhälle. 1984 är inte en instruktionsbok står det på alltfler plakat. Det gäller nu också.

Tillsammans med förslag om hemliga omröstningar i EU-parlamentet ger det hela en bild av allvarliga demokratiska problem med EU. Jag ser ingen annan lösning än att Sverige lämnar EU. Lämpligtvis genomförs en folkomröstning med alternativen 1. Lämna EU. 2. Gå all in. In i EMU, det militära samarbetet och alla andra dumheter EU har för sig.

Det vore det rimliga även för de som vill ha en federal europeisk stat att gå ur EU för att om man så önskar bygga något nytt. Förutsatt att man är demokrat. EU är inte och har aldrig varit demokratiskt.

Så, mot Reva, mot Schengen och mot EU. Avskaffa dem alla tre.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 

Jag har köpt en ny dator. Det gör att allt gammalt förs över och att jag upptäcker gamla filer i processen. Bland annat har jag hittat en text jag skrev precis hemkommen från demonstrationerna i Göteborg juli 2001. En text skriven för ett forum jag frekventerade på den tiden. Det är ett tidsdokument ofärgat av senare analyser. Det är också ett dokument ofärgat av mediebilden då det skrevs väldigt nära inpå hemkomsten och jag inte hade tillgång till media under demonstrationsdagarna. Dokumentet är skrivet för de som hängde på studentkårens forum sommaren 2001.

God morgon

Efter att ha läst alla andra inlägg som dels är osakliga men mest bestörta skulle jag vilja ge en syn som inte har synts i media. En syn från mig, som var i Göteborg i de lagliga fredliga demonstrationer som samlade över 20 000 personer. Jag kommer att beskriva vad jag varit med om i Göteborg under de dagar jag varit där. Först därefter kommer jag gå in och bedöma/kritisera det som hänt. Detta kommer att ta några inlägg så var god att vänta med att svara om du ser att texten inte är färdigskriven. Detta givetvis bara under en kortare tid då allt skrivs. Anledningen till att jag börjar ett nytt inlägg är att de andra redan är fullklottrade med annat och att jag hoppas att detta kommer att bli en gnutta mer konstruktivt. Innan ni börjar klanka på mig kan jag också säga att de största lagbrotten jag genomförde i Gbg var att gå mot röd gubbe samt att sätta upp klistermärken på lyktstolpar. Det kan hända att jag har misstagit mig på vissa tidsperspektiv. En sak kan ha hänt innan en annan. Detta är dock bara marginellt och påverkar inte den historia jag härmed förtäljer.

Jag kom till Gbg på onsdag lunch. En ur er synvinkel en ointressant dag då jag denna dag mest sysslade med att uppdatera ett av Ung Vänster Gbgs flygblad samt att fixa med banderoller (på vilka det stod “Eu ut ur Sverige” samt “Hur coolt är EMU – inte så jävla” m m). Sov gjorde jag på ett kollektiv ute i Kortedala under natten till torsdagen.

På torsdagen åkte min delegation (som bestod av ungefär 40 Ung Vänstrare från Halland) till Ung Vänster Gbgs lokal (hädanefter kallad expen) med packning då vi senare skulle bo på ett annat ställe. Väl där hör vi att polisen omringat Whitfeldtska (stavning?) varför vi lugnt och sansat begav oss däråt. På vägen möter vi en demonstration med Irans kommunistiska parti på drygt 1000 personer som helt fredligt och lagligt hade ett demonstrationståg för att visa sitt missnöje med regimen i Iran. Väl vid Whitfeldtska sätter vi oss på gräsmattan utanför och försöker få reda på vad som har hänt. Detta är alltså runt 11-12. Enligt de uppgifter vi lyckas att frambringa genom personer som talat med den kravallpolis till häst som finns på platsen så är det oklart varför polisen är där. De poliser som finns på platsen har inte fått några som helst uppgifter om varför de är på platsen. Vid denna tidpunkt så sitter det ett rätt bra gäng utspritt på gräsplanen framför Whitfeldtska men det är en lugn om än något spänd stämning. Vi misstänker att om det mot förmodan skulle hända något skulle det ske på en annan del av skolan än den som alla samlats på så vi skickar iväg 3 personer med två videokameror för att hålla koll på vad som händer på andra sidan av skolan. Vi sitter kvar och väntar på att ingenting händer. Efter ett tag så ringer de personer som har videokameran och säger att de ha på film när högsta polisbefäl på platsen säger (citat från minnet) “Ok, om det blir bråk är det bara att fälla ner visiren och börja banka”. Efter detta bestämmer vi oss för att försöka ta oss runt skolan för att kunna observera vad som händer då vittnen kan vara bra att ha. Vi tar oss runt, till en annan del än den videofilmarna är på, och sätter oss i en slänt och ser på ett dussin kravallpoliser som står runt skolan medan containrar sätts i en ring runt skolan. Efter ett tag ser vi hur en buss, som vi skarp misstänkte var för bortforsling av gripna, kör in på området från den väg vi sitter vid.
Vi bestämmer oss snabbt för att sätta oss på vägen för att förhindra att andra arrestbussar kör in. Betänk att vid det här laget så visste vi inte riktigt vilka som var på skolan, inte heller gick det att få reda på varför skolan var avstängd. Vi satte oss ner precis framför polisavspärrningarna och hindrade således ingen trafik förutom den som eventuellt skulle till skolan (det kom senare inte heller någon mer sådan trafik den vägen). Detta gick lugnt och fredligt till. Genom megafonkontakt med några av de inspärrade fick de ett av våra mobilnummer vilket ledde till att vi kunde ge deras syn inifrån på vad som hände. Något som delvis citerades i Aftonbladet tror jag det var. Detta skedde alltså på en annan sida än den där det fanns mycket folk. Efter ett tag blev vi trötta och ringde expen och såg till att de skickade upp lite mat så vi inte svalt. Detta efter att vi relativt förgäves också försökt organisera, via distans, en blockad också på den gatan där lastbilarna med containrarna körde in. Ett tag efter maten så lämnade en grupp oss för att bege sig till ett ledningsgruppsmöte inför demonstrationen på fredagen, kommer till den senare. Detta ungefär samtidigt som en del folk börjar släppas från skolan. Personer som enligt dem själva från den stund de insåg att de var inringade, ca 4-5 timmar tidigare, försökt att få lämna skolan. Detta genom att ta med all sin packning och säga till polisen att de gänra fick genomsöka den, visitera dem osv. Detta förvägrades de. Efter att den grupp som skulle till mötet gått fortsatte vi andra att blockera vägen.
Strax efter detta, fick vi senare reda på, delvis samtidigt reda på via mobil, så började det lite småbråk mellan personer på “framsidan” och poliser på framsidan. Enligt den uppgift vi fick (och som jag senare inte fått dementerad) genom att polisen gjorde ett framryck med hästar varpå folk skingrades och börja de skrika osv. Samtidigt som detta skre på framsidan sjunger vi barnvisor för polisen på “baksidan”. Bl a gör en kravallpolis rörelser till Imse Vimse Spindel. Tyvärr ville de inte smaka på vår goda Daimtårta som vi fick av två fulla personer på en spårvagn för att vi var så trevliga. Vi fick bl a sjunga den blomstertid… i brittisk radio. När vi såg att fler började släppas genom den minimala öppning mellan containrarna som fanns och det började bli dags att bege sig till antiBushdemonstrationen begav vi oss ifrån whitfeld… varpå vi också mycket trevligt i kör sa “Hej då polisen” vilket ledde till att några av kravallpoliserna vinkade hej då till oss. Denna aktion resulterade också i en artikel med bild i en eminenta skriften Hallands Nyheter med bild på bl a mig.
Vi begav oss efter detta till den öppna plats vid centralstation där antiBushmanifestationen skulle hållas. Detta var problematiskt då stora delar av Gbg var avspärrade. Väl där några minuter för sent var vi alla ivriga att få ta del av den utlovade massmooningen åt Bush. Denna blev inte av. Huvudsakligen därför att de instruktioner som gavs var väldigt oklara. Vi kom som sagt någon minut för sent med lyckades ändå få höra något om tre trumpetsignaler. Vi väntade och väntade, orkestern spelade med trumpet i. Det kom ingen signal men den stora Bushdockan som Attac skapat började röra på sig bort mot Stora teatern där senare under dagen en stor antibushdemo skulle hållas. Orkestern gick med och spelade ständigt »Get back«, en gammal The Beatles-hit. Senare fick vi veta att det trots allt förekommit en del mooning mot Bush men detta uppfattade vi inte från den plats där vi stod mitt i. Det var således inte som någon tidning skrev fegheten som tog alla i sitt grepp. Efter vad vi hörde så passade de flesta efter den lilla turen till teatern på att sticka upp till Whitfeldtska för att se vad som hände där. Det gjorde inte jag som passade på att äta då det enda jag ätit under dagen förutom frukost var lite frukt och en liten bit daimtårta. Under denna tur stötte vi bl a på en demo med en Sloveniens motsvarighet till LO (tror vi att det var).
När vi kom tillbaka för att deltaga i antiBushdemonstrationen fick vi information om att polisen fortfarande höll Whitfeldtska men att man ännu inte visste varför. Vi ställde upp för att gå med i demon i det block där Ung Vänster skulle gå. För er som inte vet det så är stora demonstrationer indelade i olika block för att man ska kunna urskilja olika grupper och för att man ska veta ungefär vad det är för folk som går omkring en. Om jag minns rätt så var det i antiBushdemon 5 block. Ett miljöblock med fältbiologer och miljöpartister m.m., ett rött där bl a Ung Vänster gick, Attac hade ett eget block, sen var det ett fackföreningsblock samt ett rödsvart om jag inte minns fel. Kan ha fel angående det sista. Till sist började tåget att i sakta mak vandra, det gjorde dock inte vi som stod stilla och såg tåget passera förbi i över 15 minuter innan vi fick möjlighet att röra på oss. Så långt var tåget, över 15000 personer efter vad räknarna kommit fram till (ja man har folk som räknar tågen). Demon gick lugnt och fint, fast med en hel del skojiga slagord, till Götaplatsen (heter den va?, den med Poseidon på,) där vi samlades för att lyssna på en hel del tal. Vi går sålunda på Avenyn där ännu inget skett. Efter att ha lyssnar på dessa talare vandrar vi i sakta mak tillbaka till expen för att vila och hämta packningen för vidare färd till Kortedalskolan (tror jag den hette, en skola där iaf). Vi spenderar natten sovandes. Forts…

På fredagsmorgonen hålls ett protestmöte mot EU på Götaplatsen. Varken jag eller någon annan från Ung Vänster Hallands-delegationen är där då vi städar och packar för att flytta till en ny skola. Vi får höra att det utbryter kravaller när anarkister tränger fram uppför Avenyn varför vi tar omvägar till expen. En hel del, dock inte jag, går bort till fritt forum, ett område med föreläsningar, debatter, kultur m.m. m.m., för att bilda sig. Jag hänger en del på expen, äter, leker med det farligaste vapen Ung Vänster förfogade över, en transparent rosa plastbatong med pokemòntryck som pep när man slog med den. Förberedde banderoller genom att ta bort gamla banderoller från pinnar och sätta dit nya etc. Målade fanor till sjukvårdarna. Kan tilläggas att Ung Vänsters sjukvårdare, alltså kamrater med en snabb sjukvårdsutbildning som tog hand om sårade under kravallerna, typ första hjälpen, var först med att ta hand om personen som skottskadats i buken. Kan också tilläggas att dessa blev utskälda av Röda Korset för att de hade röda kors på armbindlar och på två fanor för att kännas igen som sjukvårdare; ”Varför använder ni er av vår logga?”, nåja nog om sjukvårdare. Av någon underlig anledning (troligen beroende på att jag är väldigt trött) så har jag svårt att komma ihåg riktigt vad jag gjorde på fredag dag. Klart är iaf att jag ett tag innan demonstrationen är på ett vaktmöte då jag under fredagsdemon (och även lördagsdemon) var demonstrationsvakt. För er som inte vet har en demonstrationsvakt i uppgift att se till att tåget är lagom brett (6 personer i bredd), att se till att stämningen är bra genom att leda talkörsramsor, se till att inga ovälkomna tar sig in i ledet etc etc.
Jag och en hel del till skulle huvudsakligen vakta den del av demon som bestod av antimilitarister. Vi gick till Järntorget som var den plats som demon skulle utgå från. Vi står och försöker få folk att gå till rätt block för uppställning, diskuterar med en ryss som bor i Irland och kallar sig britt om varför vi inte tycker om EU (en debatt som inte ska tas i det här inlägget). När vi står där och vaktar oss som bäst så kommer ett gäng på omkring ett dussin nazzar och börjar kasta flaskor och annat på den norska delen av demon. Detta resulterar i att ett gäng norrmän springer efter nazzarna för att få dem att försvinna. Medan dessa är borta och ”roar” sig så bildas av vakter, däribland mig, en kedja mellan det norska blocket och de som är kvar och bråkar. En vakt får ett hårt knytnävsslag av en nazze samtidigt som jag ansluter mig till kedjan varpå han leddes undan, ingen fara med honom, slaget tog hårt men rent. Ett gäng vakter och andra höjdare är framför kedjan och plockar till sig, för makulering, de attiraljer som nazzarna lämnar efter sig som trasiga stolar, hammare och skruvmejslar. Kedjan hindrar både nazzar från att komma åt norrmän och norrmän från att komma åt nazzar. Av detta märkes ingenting i övriga delen av demon. Givetvis försökte vi direkt få dit polisen som över efter en timme meddelade att de inte kom. Inte heller kom, mig veterligen, ambulans trots att två personer skadats, en nazze och en norrman. Polisen brydde sig således inte om en attack från nazister på en fredlig och laglig demonstration. Denna incident resulterade i att jag under fredagsdemon var vakt vid norrmännen istället för antimilitaristerna. Detta gör dock inte så mycket då jag faktiskt är medlem i SU (sosialistisk ungdom, Norges motsvarighet till Ung Vänster).

Demonstrationen samlade över 20 000 personer vilket var den största EU-kritiska demon i Sveriges historia. Kan tilläggas att fredagsdemon också är känd som ut-ur-EU-demon. Detta till skillnad från förändra-EU-demon som var lördagsdemon. Bör nämnas att i fredagsdemon deltog inte ett s.k. Black Block där anarkister och annat löst folk går. Det var således inga av de nya sekterna med och arrangerade den demon, en del av de gamla (typ KPML(r)) var dock med. P.g.a. av de tidigare kravallerna så hade polisen spärrat av alla sidgator på Avenyn. Hela demon går lugnt till och inget mer otrevligt händer under tåget. Väl på Götaplatsen hålls tal som vanligt. Vakterna står utspridda i olika grupper vid sidorna för att hålla koll på läget. Huvuddelen av vakterna står i ett glest led nedanför de som lyssnar på talet för att se till att det inte kommer för mycket anarkister och annat löst folk till talen. Detta med tanke på vad som hände på morgonen. Efter några tal delges vakterna ryktet om att det är kravaller på Vasagatan varför vi genast sätter igång med att varna personer på väg från talen om att de ska undvika Vasagatan. Efter ytterligare ett tag så delges vi även ryktet om att en person blivit skjuten varför vi även informerar om detta. Även från talarstolen informeras, trots detta var flertalet av de som informerades ovetandes innan information från vakterna. Vi gav upplysningar om hur man kunde gå för att undvika kravallerna och hur man kom ut från polisens avspärrningar. Detta arbete ledde till att ingen av de som var på demonstrationen överraskades när de gick hem av kravallerna som pågick helt utanför demonstrationen av helt annat folk än de som åkt till Göteborg för att demonstrera. Efter en tur till expen begav vi oss hem till den skola vi skulle sova på resten av tiden.
Vad gäller lördagen så gick vi denna dag upp tidigt för att gå till lördagsdemon. Vi vakter åker tidigare än de flesta andra och kommer till Linnéplatsen (tror jag det var, jag och Gbg) i lagom tid för att höra att demonstrationsvägen har blivit ändrad av polisen för p.g.a. kravallerna. Vi får också bevittna ett verbalt krig mellan olika grupper av sekter. Demonstrationsledningen hade tagit beslut om att inga uppviglande slagord skulle få skrikas med beslagtagande av megafon som straff. Detta tyckte inte alla om och det var lite hett ibland. Vi fick höra en offensivare (entryistisk trotskistisk organisation som numera heter Rättvisepartiet Socialisterna (galna)) som stod och höll en appell för sina 20 egna medlemmar. De är bra patetiska. Vi blev också informerade om att blockordningen var ändrad så att vi i Ung Vänster istället för att gå mellan Rödsvarta och svarta (syndikalister och anarkister) skulle gå bakom rödsvarta allra sist. I vårt block gick även miljörörelsen och Offensiv (dock längst bak efter både oss och miljörörelsen så vi slapp höra dem). Efter en väldigt lång väntan så satte tåget igång, vi fick vänta länge då även detta tåget var över 20 000 personer långt enligt de uppgifter vi fått. Även detta tåg avlöpte helt fredligt. Vi som vakter fick information om att polis gått in i tåget med bara 2 minuter senare kom beskedet att de gått ur igen. Antagligen tog de ett fåtal personer ur Black Block men detta kan jag inte bekräfta. Tåget gick dock fint och avslutades p.g.a. den ändrade vägen och i parken vid Linnéplatsen om än i en annan del av parken med tal och ösregn. Ung Vänster förflyttade sig relativt snabbt efter några tal, dock inte lika fort som de flesta andra, i lugn takt från platsen för att återsamlas på expen och äta etc. Vid samlingen fick vi reda på att det skulle bli en manifestation mot polisvåldet vid Järntorget senare på kvällen. Vi beslutade att inte åka dit med tanke på kravallrisken.
Det större flertalet av Ung Vänster, med undantag för några som hängde vid fritt forum återvände till skolan för att vila fötter och ta det lugnt. Vid fick ett tag efter ankomst till skolan reda på att det var kravaller vid Järntorget, något som senare visade sig vara relativt felaktigt. Detta då det var en lugn manifestation utan AFA-snubbar som polisen inringade med typ 600 man. Dessa fick dock enligt de uppgifter vi fått gå efter ett tag då polisen fattat att det inte var de som de sökte efter som var i manifestationen. Som anekdot kan dock nämnas att de personer som var från Ung Vänster i manifestationen, ett fåtal som inte var från Halland, fick fri passage ut när de visade upp sitt boendekort där det stod namn, vilken skola de bodde på och vilken organisation de tillhörde, Ung Vänster. Det blev dock inte kravaller vid den manifestationen. Detta var jag dock inte med på då jag var på skolan och tog det lugnt. Spelade lite kort, tittade på nyheter och sjöng sånger till gitarr. Ett par medlemmar var nere vid fritt forum och lyssnade på The (international) noise conspiracy och något annat band. Forts…

På söndagen sysselsatte vi oss med att städa skolan, den blev finare än vad den var när vi kom. Sen åkte vi ner och lyssnade på en debatt på fritt forum mellan ordförandena i de politiska ungdomsförbunden. Nåja det skulle vara ordförandena iaf men alla var inte där och hade skickat annat folk. Det största orosmomentet där var ett gäng muffare (medlemmar i Moderata Ungdomsförbundet) som gick runt med tröjor med texten I (hjärta) BUSH på vilken en del blev uppretade på. När dessa muffare sen argumentera på ett sätt som gjorde att varje person som står till vänster om Pinochet skulle vilja strypa dem långsamt gör inte saken bättre (nåja liten överdrift kanske man de banne mig inte kloka). Sen blev det lite konsert med Kenny Håkansson (f.d. gitarrist i Kebnekajse och Dag Vag) och hemfärd.

Sålunda vill jag uppmana alla att inte fortsätta med de attacker, på mig som person och på den rörelse jag tillhör, som debatten innan helgen präglades av. De våldsverkare som var i Göteborg har ingenting att göra med de lagliga och fredliga demonstrationer som samlade 20 000 demonstranter. Det är mycket beklagligt att Göteborg till en liten del blev förstört. Detta var dock inget som märkes särskilt mycket av mig. Man såg att Avenyn inte var som den brukar vara när demon gick där på fredagen. Men det var absolut ingen känsla av krig som media har velat göra sken av. 12 sidor åt en liten grupp som räknat med stora överdrifter uppgår till max 1000 personer inkluderat svans. 4 rader åt demonstrationer som samlar 20 000 personer. Det är något som är ruttet med svensk media.
Givetvis ska kravallisterna fördömas men jag anser att polisen faktiskt gick över gränsen några gånger. Bl a har det kommit uppgifter om att polisen gått in med dragna automatvapen på Schillerska då de letade efter några eller någon person som misstänktes besitta vapen. Man går inte in på en skola där det bor hundratals vanliga demonstranter (inte kravallister) för att leta reda på en person. Om man har spaning på personen i fråga kan man vänta tills denna lämnas sin bostad. Vidare så är det något helt nytt att polisen skjuter skarpt mot bråkande ungdomar. Att polisen omringar en hel skola utan att låta de som vill komma ut och utan att berätta för de som är inspärrade varför man gör det. Att låta folk sitta där i över 4 timmar innan man ens börjar släppa ut dem är något som för mig ter sig om än inte lagvidrigt så åtminstone tveksamt ur en juridisk synpunkt.

Jag ber er än en gång att inte som tidigare förlöjliga de inlägg som har relevans som jag faktiskt gör. 20 000 i en demonstration är om inte annat värt respekt för de som anordnat demosarna. Där är jag inte personligt involverad men Ung Vänster och Vänsterpartiet är det. Att jämföra demonstranter med kravallister såsom svensk media har gjort är som att säga att det är fotbollspublikens fel att fotbollshuliganer slåss. Sluta med det.

Jag vet att det här inlägget blev väldigt långt men jag kändes att det behövdes. Dels för att klargöra vad vi som demonstranter såg och dels för att visa på att det faktiskt inte har gått till riktigt så som media har rapporterat. Allsidigt pyttsan.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 

Det var ett trevligt först maj. Jag blev ålagd att hålla ett litet tal på ungefär 5 minuter. Då vi hade en väldigt bra huvudtalare, Hans Linde, som på allvar tog upp orättvisorna i Sverige och hur regeringen Reinfeldt omfördelar från rik till fattig kunde jag fokusera på en hjärtfråga.

Ber om ursäkt för kameratekniken. Det hörs åtminstone.

Hej

Jag brukar se fram emot första maj. Det är den dag på året när vi gemensamt ser fram mot en bättre värld. Den dag på året när ett bättre samhälle känns nära.

Så är det inte i år. I år är första maj en sorgens dag. Idag, första maj 2012, sjösätts nästa steg i det övervakningssamhälle som skulle fått östtyska säkerhetstjänsten att drömma blöta drömmar.

Från och med idag lagras information om alla dina telefonsamtal, mobilsamtal och internetanvändande. När du ringer, var du är när du ringer, till vem du ringer.

Den tjugoförsta mars fattade riksdagen beslutet att datalagringsdirektivet ska gälla från första maj. Av de tolv halländska riksdagsledamöterna var det ingen som röstade mot införandet av datalagringsdirektivet. Det är dags att vi får bättre hallänningar i riksdagen.

Att ingen av våra riksdagsledamöter röstade mot datalagringsdirektivet skulle kunna tas som en intäkt för att ingen i Halland är mot datalagringsdirektivet. Det tror jag är fel. Jag tror att en väldigt liten del av Hallands invånare tycker om att vara övervakade. Jag tror en väldigt liten del tycker det är bra att information om telefonsamtal till psykolog, e-post till äktenskapsrådgivare eller sms till en ny käresta övervakas. Det är inte kommunikation som staten har med att göra.

I Tyskland, där man har haft den här lagen tillräckligt länge för att kunna göra en utvärdering, har det visat sig att datalagringsdirektivet hjälper till att lösa 0,002% fler brott. Samtidigt som hälften av befolkningen säger att de inte längre vågar använda telefonen för känsliga samtal.
Tyskland har samma lag för att datalagringsdirektivet mer eller mindre är påtvingat Sverige av EU. Det är ett skäl så gott som något för Sverige att lämna den europeiska unionen.

I kombination med FRA-lagen ger datalagringsdirektivet staten nästintill full kontroll på vad du gör. Staten vet var du är, så länge du har mobilen med dig. Staten vet vem du talar med. Tack vare FRA-lagen så vet staten vad som står i dina mail.

Samma lagar ska gälla i den digitala världen som i den analoga. Betänk om samma regler hade gällt posten. Att posten hade varit tvungna att spara information om vem du skickat brev till när. Var du postade brevet, allt enligt datalagringsdirektivet, och sen läste igenom breven för att se om något farligt stod, men lovade att glömma bort allt som de läst om det inte var något farligt. Än så länge är den vanliga posten skyddad. Men all digital kommunikation övervakas. Varför har vi inte samma lagar digitalt som analogt?

Vänsterpartiet vill inte ha det som i Sovjet. Vi är förvånade att den borgerliga alliansen jobbar så ivrigt på att få en system så likt det sovjetiska. Att sossarna också röstade för en mer sovjetlik värld är än mer oroande. Arbetarrörelsen byggdes för mänsklighetens frigörelse, inte för kontroll över mänskligheten. Därför behöver vi byta ut de halländska riksdagsledamöterna mot nya, från Vänsterpartiet.

Vi, Vänsterpartiet, vill riva upp alla de här integritetskränkande lagarna. Vi vill riva upp FRA-lagen, vi vill riva upp Ipred och vi vill riva upp Datalagringsdirektivet. För vi vill inte ha det som i Sovjet.

Vi har sagt det förr. Vi säger det igen. George Orwells 1984 är inte en instruktionsbok.

Tack

Andra bloggar om: , , ,

 

Author: http://commons.wikimedia.org/wiki/User:JebulonEfter en del grottande på riksdagens hemsida, och lite mail till riksdagsinformationen, har jag nu hittat hur varje ledamot av riksdagen röstade i omröstningen kring datalagringsdirektivet.

Personer som efter sin valkrets har ett “ja” ska otvetydigt röstas bort från riksdagen i nästa val.

Haglö Kerstin  	S 	Blekinge län 	Ja 	
Engblom Annicka 	M 	Blekinge län 	Ja 	
Jeppsson Peter 	    S 	Blekinge län 	Frånvarande 	
Nilsson Gustav 	    M 	Blekinge län 	Ja 	
Åkerlund Jonas 	SD 	Blekinge län 	Avstår 	
Svensson Suzanne 	S 	Blekinge län 	Ja 	
Johansson Kenneth 	C 	Dalarnas län 	Ja 	
Kvarnström Kurt 	S 	Dalarnas län 	Ja 	
Olsson Lena   	V 	Dalarnas län 	Nej 	
Lindholm Jan 	    MP 	Dalarnas län 	Nej 	
Runeson Carin  	S 	Dalarnas län 	Ja 	
Berg Ulf    	M 	Dalarnas län 	Ja 	
Hultqvist Peter 	S 	Dalarnas län 	Ja 	
Åsebol Ann-Britt 	M 	Dalarnas län 	Ja 	
Güclü Hedin Roza 	S 	Dalarnas län 	Ja 	
Bohlin Carl-Oskar 	M 	Dalarnas län 	Ja 	
Petzäll William 	- 	Dalarnas län 	Nej 	
Engelhardt Christer 	S 	Gotlands län 	Ja 	
Hoffstedt Gustaf 	M 	Gotlands län 	Ja 	
Pärssinen Raimo 	S 	Gävleborgs län 	Ja 	
Lindestam Åsa  	S 	Gävleborgs län 	Ja 	
Backman Hans  	FP 	Gävleborgs län 	Ja 	
Kjellin Margareta B 	M 	Gävleborgs län 	Ja 	
Ceballos Bodil 	MP 	Gävleborgs län 	Frånvarande 	
Andersson Ulla 	    V 	Gävleborgs län 	Nej 	
Svedberg Per  	S 	Gävleborgs län 	Ja 	
Tobé Tomas   	M 	Gävleborgs län 	Ja 	
W Jonsson Anders 	C 	Gävleborgs län 	Ja 	
Beckman Lars  	M 	Gävleborgs län 	Ja 	
Jomshof Richard 	SD 	Gävleborgs län 	Avstår 	
Lundgren Elin  	S 	Gävleborgs län 	Ja 	
Flyborg Eva   	FP 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Magnusson Cecilia 	M 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Enochson Annelie 	KD 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Johansson Lars  	S 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Pagrotsky Leif  	S 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Carlsson Gunilla 	S 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Olofsson Eva 	    V 	Göteborgs kommun 	Nej 	
Rothenberg Hans 	M 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Hjälmered Lars  	M 	Göteborgs kommun 	Frånvarande 	
Linde Hans   	V 	Göteborgs kommun 	Nej 	
Mutt Valter   	MP 	Göteborgs kommun 	Frånvarande 	
Haby Susanna  	M 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Nordin Rickard 	    C 	Göteborgs kommun 	Nej 	
Waberi Abdirizak 	M 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Heydari Shadiye 	S 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Sällström Sven-Olof 	SD 	Göteborgs kommun 	Avstår 
Jonsson Mattias 	S 	Göteborgs kommun 	Ja 	
Nordin Lise    	MP 	Göteborgs kommun 	Nej 	
Hoff Hans     	S 	Hallands län 	Ja 	
Gustafsson Lars 	KD 	Hallands län 	Ja 	
Ertsborn Jan 	    FP 	Hallands län 	Ja 	
Brodén Anne Marie 	M 	Hallands län 	Ja 	
Sydow Henrik    	M 	Hallands län 	Frånvarande 	
Nilsson Jennie    	S 	Hallands län 	Ja 	
Svensson Michael 	M 	Hallands län 	Ja 	
Börjesson Agneta 	MP 	Hallands län 	Frånvarande 	
Johansson Ola   	C 	Hallands län 	Ja 	
Jansson Mikael 	SD 	Hallands län 	Avstår 	
Petersson Jenny 	M 	Hallands län 	Ja 	
Dibrani Adnan 	    S 	Hallands län 	Ja 	
Sandberg Gunnar 	S 	Jämtlands län 	Ja 	
Nordén Marie 	    S 	Jämtlands län 	Ja 	
Åsling Per    	C 	Jämtlands län 	Frånvarande 	
Quicklund Saila 	M 	Jämtlands län 	Ja 	
Hägg Carina    	S 	Jönköpings län 	Ja 	
Carlson Andreas 	KD 	Jönköpings län 	Frånvarande 	
Oskarsson Irene 	KD 	Jönköpings län 	Ja 	
Johansson Bengt-Anders 	M 	Jönköpings län 	Ja 	
Petersson Helene 	S 	Jönköpings län 	Ja 	
Carlsson Löfdahl Emma 	FP 	Jönköpings län 	Ja 	
Andersson Magdalena 	M 	Jönköpings län 	Ja 	
Strand Thomas    	S 	Jönköpings län 	Ja 	
Bouveng Helena 	M 	Jönköpings län 	Ja 	
Lindell Göran 	    C 	Jönköpings län 	Ja 	
Nordqvist Kew 	    MP 	Jönköpings län 	Nej 	
Persson Peter    	S 	Jönköpings län 	Ja 	
Åkesson Jimmie 	    SD 	Jönköpings län 	Avstår 	
Örnfjäder Krister 	S 	Kalmar län 	Ja 	
Juholt Håkan    	S 	Kalmar län 	Ja 	
Bengtson Skogsberg Eva 	M 	Kalmar län 	Ja 	
Åkesson Anders 	C 	Kalmar län 	Frånvarande 	
Liljevall Désirée 	S 	Kalmar län 	Frånvarande 	
Andersson Jan R 	M 	Kalmar län 	Ja 	
Hallengren Lena 	S 	Kalmar län 	Ja 	
Andersson Anders 	KD 	Kalmar län 	Frånvarande 	
Andersson Jörgen 	M 	Kalmar län 	Ja 	
Nilsson Karin   	C 	Kronobergs län 	Ja 	
Eneroth Tomas 	    S 	Kronobergs län 	Ja 	
Adolfsson Elgestam 
Carina         S 	Kronobergs län 	Ja 	
Brännström Katarina 	M 	Kronobergs län 	Ja 	
Carlsson Clas-Göran 	S 	Kronobergs län 	Frånvarande 	
Hultberg Johan 	M 	Kronobergs län 	Ja 	
Granlund Marie 	S 	Malmö kommun 	Ja 	
Jakobsson Leif 	    S 	Malmö kommun 	Ja 	
Larsson Hillevi 	S 	Malmö kommun 	Frånvarande 	
Widman Allan 	    FP 	Malmö kommun 	Ja 	
Eneim Montaser 	    M 	Malmö kommun 	Ja 	
Berg Marianne   	V 	Malmö kommun 	Nej 	
Lavesson Olof   	M 	Malmö kommun 	Ja 	
Reslow Patrick 	    M 	Malmö kommun 	Frånvarande 	
Fransson Josef 	    SD 	Malmö kommun 	Avstår 	
Ferm Maria     	MP 	Malmö kommun 	Nej 	
Holma Siv     	V 	Norrbottens län 	Nej 	
Stenberg Maria 	    S 	Norrbottens län 	Frånvarande 	
Hammarbergh Krister 	M 	Norrbottens län 	Ja 	
Åström Karin 	    S 	Norrbottens län 	Frånvarande 	
Pettersson Leif 	S 	Norrbottens län 	Ja 	
Nilsson Tomas    	S 	Norrbottens län 	Ja 	
Bergstedt Hannah 	S 	Norrbottens län 	Ja 	
Bucht Sven-Erik 	S 	Norrbottens län 	Ja 
Johansson Johan 	M 	Norrbottens län 	Ja 	
Skånberg Tuve 	    KD 	Skåne läns norra och östra 	Ja 	
Nylander Christer 	FP 	Skåne läns norra och östra 	Ja 	
Engle Kerstin    	S 	Skåne läns norra och östra 	Ja 
Pålsson Margareta 	M 	Skåne läns norra och östra 	Ja 	
Adelsbo Christer 	S 	Skåne läns norra och östra 	Ja 	
Fridolin Gustav 	MP 	Skåne läns norra och östra 	Nej 	
Montan Göran    	M 	Skåne läns norra och östra 	Frånvarande 
Wallmark Hans 	    M 	Skåne läns norra och östra 	Frånvarande 
Johnsson Per-Ingvar 	C 	Skåne läns norra och östra 	Ja 
Akej Christer   	M 	Skåne läns norra och östra 	Ja 
Karlsson Annelie 	S 	Skåne läns norra och östra 	Ja 	
Karlsson Mattias 	SD 	Skåne läns norra och östra 	Avstår 	
Holm Ulf 	    MP 	Skåne läns södra 	Nej 	
Nilsson Ulf 	    FP 	Skåne läns södra 	Ja 	
Johansson Morgan 	S 	Skåne läns södra 	Frånvarande 	
Bernhardsson Bo 	S 	Skåne läns södra 	Frånvarande 	
Thalén Finné Ewa 	M 	Skåne läns södra 	Ja 
Linander Johan 	    C 	Skåne läns södra 	Ja 	
Avenborg Tomas 	    M 	Skåne läns södra 	Ja 	
Hansson Anders 	M 	Skåne läns södra 	Ja 	
Arnold Otto 	    KD 	Skåne läns södra 	Ja 	
Åberg Boriana 	    M 	Skåne läns södra 	Ja 	
Nilsson Kerstin 	S 	Skåne läns södra 	Ja 	
Nordgren Gunilla 	M 	Skåne läns södra 	Ja 	
Kronlid Julia 	    SD 	Skåne läns södra 	Avstår 	
Husmark Pehrsson
Cristina        M 	Skåne läns västra 	Frånvarande 	
Karlsson Anders 	S 	Skåne läns västra 	Frånvarande 
Härstedt Kent   	S 	Skåne läns västra 	Ja 	
Acketoft Tina   	FP 	Skåne läns västra 	Ja 	
Hagberg Christin 	S 	Skåne läns västra 	Ja	
Hammar Johnsson 
Ann-Charlotte      M 	Skåne läns västra 	Frånvarande 	
Wiklander Tony 	SD 	Skåne läns västra 	Avstår 	
Finnborg Thomas 	M 	Skåne läns västra 	Ja 	
Jacobsson Gjörtler 
Jonas          M 	Skåne läns västra 	Ja 	
Ehrencrona Magnus 	MP 	Skåne läns västra 	Nej 
Lindberg Teres 	    S 	Stockholms kommun 	Frånvarande 
Szyber Caroline 	KD 	Stockholms kommun 	Ja 
Cederfelt Margareta 	M 	Stockholms kommun 	Ja 
Brinck Cecilia 	    M 	Stockholms kommun 	Ja 	
Ygeman Anders  	S 	Stockholms kommun 	Ja 	
Westerholm Barbro 	FP 	Stockholms kommun 	Ja
Hamilton Carl B 	FP 	Stockholms kommun 	Ja
Bolund Per 	    MP 	Stockholms kommun 	Frånvarande
Abele Anton 	    M 	Stockholms kommun 	Ja 	
Palm Veronica 	    S 	Stockholms kommun 	Ja 	
Malm Fredrik 	    FP 	Stockholms kommun 	Frånvarande 
Vestlund Börje 	    S 	Stockholms kommun 	Ja 	
Johansson Ylva 	    S 	Stockholms kommun 	Ja 	
Al-Sahlani Abir 	C 	Stockholms kommun 	Nej 
Johansson Mats 	    M 	Stockholms kommun 	Ja 	
Brink Josefin 	    V 	Stockholms kommun 	Nej 	
Kaplan Mehmet 	    MP 	Stockholms kommun 	Nej 	
Federley Fredrick 	C 	Stockholms kommun 	Nej
Rosencrantz Jessica 	M 	Stockholms kommun 	Ja 
Blix Gustav 	    M 	Stockholms kommun 	Ja 	
Arkelsten Sofia 	M 	Stockholms kommun 	Ja 
Forssell Johan 	    M 	Stockholms kommun 	Ja 	
Romson Åsa     	MP 	Stockholms kommun 	Frånvarande
Adan Amir 	    M 	Stockholms kommun 	Ja 	
Hamednaca Arhe 	    S 	Stockholms kommun 	Ja 	
Abrahamsson Maria 	M 	Stockholms kommun 	Ja
Halef Robert    	KD 	Stockholms kommun 	Ja 	
Holm Jens     	V 	Stockholms kommun 	Nej 	
Lång David     	SD 	Stockholms kommun 	Avstår 	
Odell Mats 	    KD 	Stockholms län 	Ja 	
Moberg Carina 	    S 	Stockholms län 	Ja 
Sydow Björn 	    S 	Stockholms län 	Ja 
Pourbaix-Lundin 
Marietta        M 	Stockholms län 	Ja 
Waidelich Tommy 	S 	Stockholms län 	Ja 	
Eriksson Peter 	    MP 	Stockholms län 	Nej 	
Ohly Lars 	    V 	Stockholms län 	Frånvarande 
Enström Karin 	    M 	Stockholms län 	Ja 	
Zedell Christina 	S 	Stockholms län 	Ja
Lundgren Kerstin 	C 	Stockholms län 	Frånvarande 
Munkhammar Johnny 	M 	Stockholms län 	Frånvarande 
Kerimo Yilmaz 	    S 	Stockholms län 	Ja 	
Ataseven Metin 	    M 	Stockholms län 	Ja 	
Pertoft Mats 	    MP 	Stockholms län 	Nej 	
Damberg Mikael 	    S 	Stockholms län 	Frånvarande 	
Pethrus Désirée 	KD 	Stockholms län 	Ja 	
Kinberg Batra Anna 	M 	Stockholms län 	Frånvarande
Yazdanfar Maryam 	S 	Stockholms län 	Ja 	
Lundström Nina 	    FP 	Stockholms län 	Ja 	
Steele Anna 	    FP 	Stockholms län 	Ja 	
Avsan Anti 	    M 	Stockholms län 	Ja 	
Pettersson Göran 	M 	Stockholms län 	Ja 	 
Andreasson Martin 	FP 	Stockholms län 	Ja 	 
Jernbeck Isabella 	M 	Stockholms län 	Frånvarande 	 
Dingizian Esabelle 	MP 	Stockholms län 	Nej 	 
Gerdau Mats 	    M 	Stockholms län 	Ja 	 
Lodenius Per    	C 	Stockholms län 	Ja 	 
Sigfrid Karl    	M 	Stockholms län 	Ja 	 
Schulte Fredrik 	M 	Stockholms län 	Ja 	 
Henriksson Emma 	KD 	Stockholms län 	Ja 	 
Noyan Edip    	M 	Stockholms län 	Ja 	 
Drummond Bino   	M 	Stockholms län 	Ja 	 
Kakabaveh Amineh 	V 	Stockholms län 	Nej 	 
Wikström Rune   	M 	Stockholms län 	Ja 	 
Nylund Watz Ingela 	S 	Stockholms län 	Ja 	 
Söder Björn 	    SD 	Stockholms län 	Avstår 	 
Ekeroth Kent 	    SD 	Stockholms län 	Avstår 	 
Bali Hanif 	    M 	Stockholms län 	Ja 	 
Hagberg Liselott 	FP 	Södermanlands län 	Frånvarande 	 
Wachtmeister Peder 	M 	Södermanlands län 	Ja 	 
Tiefensee Roger 	C 	Södermanlands län 	Ja 	 
Olovsson Fredrik 	S 	Södermanlands län 	Ja 	 
Ericson Gunvor G 	MP 	Södermanlands län 	Nej 	 
Habsburg 
Douglas Walburga 	M 	Södermanlands län 	Ja 	 
Helmersson Olsson 
Caroline      	S 	Södermanlands län 	Ja 	 
Ekström Hans    	S 	Södermanlands län 	Ja 	 
Finstorp Lotta 	    M 	Södermanlands län 	Ja 	 
Herrstedt Carina 	SD 	Södermanlands län 	Avstår 	 
Karlsson Sara 	    S 	Södermanlands län 	Frånvarande 	 
Bill Per 	    M 	Uppsala län 	Ja 	 
Östros Thomas 	    S 	Uppsala län 	Ja 	 
Isovaara Lars   	SD 	Uppsala län 	Avstår 	 
Oscarsson Mikael 	KD 	Uppsala län 	Ja 	 
Gille Agneta 	    S 	Uppsala län 	Frånvarande 	 
Karlsson Ulrika 	M 	Uppsala län 	Ja 	 
Wallrup Emma 	    V 	Uppsala län 	Nej 	 
Zander Solveig 	    C 	Uppsala län 	Ja 	 
Leander Helena 	    MP 	Uppsala län 	Nej 	 
Kamil Ismail    	FP 	Uppsala län 	Ja 	 
Niemi Pyry 	    S 	Uppsala län 	Ja 	 
Vilhelmsson Jessika 	M 	Uppsala län 	Ja 	 
Hedberg Gunnar 	    M 	Uppsala län 	Ja 	 
Johansson Ann-Kristine 	S 	Värmlands län 	Frånvarande 	 
Rådhström Jan-Evert 	M 	Värmlands län 	Ja 	 
Högman Berit 	    S 	Värmlands län 	Ja 	 
Larsson Lars Mejern 	S 	Värmlands län 	Ja 	 
A Eriksson Erik 	C 	Värmlands län 	Frånvarande 	 
Holm Christian 	    M 	Värmlands län 	Ja 	 
Larsson Nina    	FP 	Värmlands län 	Frånvarande 	 
Berg Bengt 	    V 	Värmlands län 	Nej 	 
Bergström Stina 	MP 	Värmlands län 	Frånvarande 	 
Hallström Pia 	    M 	Värmlands län 	Ja 	 
Svantorp Gunilla    S 	Värmlands län 	Ja 	 
Gunnarsson Jonas 	S 	Värmlands län 	Ja 	 
Lindahl Helena 	    C 	Västerbottens län 	Frånvarande 	 
Lundqvist-Brömster 
Maria        	FP 	Västerbottens län 	Frånvarande 	 
Baylan Ibrahim  	S 	Västerbottens län 	Ja 	 
Pettersson Helén 	S 	Västerbottens län 	Ja 	 
Köhler Katarina 	S 	Västerbottens län 	Ja 	 
Hansson Ann-Louise 	MP 	Västerbottens län 	Nej 	 
Sellström Anders 	KD 	Västerbottens län 	Ja 	 
Björnsdotter Rahm 
Elisabeth      	M 	Västerbottens län 	Frånvarande 	 
Sjöstedt Jonas 	    V 	Västerbottens län 	Nej 	 
From Isak 	    S 	Västerbottens län 	Ja 	 
Riedl Edward    	M 	Västerbottens län 	Ja 	 
Eberstein Susanne 	S 	Västernorrlands län 	Ja 	 
Sonidsson Eva 	    S 	Västernorrlands län 	Ja 	 
Asplund Lena 	    M 	Västernorrlands län 	Ja 	 
Omanovic Jasenko 	S 	Västernorrlands län 	Ja 	 
Lohman Eva 	    M 	Västernorrlands län 	Ja 	 
Nilsson Ingemar 	S 	Västernorrlands län 	Ja 	 
Karlsson Christina 	S 	Västernorrlands län 	Ja 	 
Höj Larsen Christina 	V 	Västernorrlands län 	Nej 	 
Källström Emil 	    C 	Västernorrlands län 	Avstår 	 
Österberg Sven-Erik 	S 	Västmanlands län 	Ja 	 
Nilsson Pia 	    S 	Västmanlands län 	Ja 	 
Anger Staffan 	    M 	Västmanlands län 	Ja 	 
Persson Kent 	    V 	Västmanlands län 	Nej 	 
Thorell Olle 	    S 	Västmanlands län 	Ja 	 
Polfjärd Jessica 	M 	Västmanlands län 	Frånvarande 	 
Luttropp Agneta 	MP 	Västmanlands län 	Nej 	 
Sandstedt Margareta 	SD 	Västmanlands län 	Avstår 	 
Haddad Roger 	    FP 	Västmanlands län 	Ja 	 
Coenraads Åsa 	    M 	Västmanlands län 	Ja 	 
Wallén Anna 	    S 	Västmanlands län 	Ja 	 
Oskarsson Christina 	S 	Västra Götalands läns norra Frånvarande 	 
Dinamarca Rossana 	V 	Västra Götalands läns norra 	Nej 	 
Brodén Anita 	    FP 	Västra Götalands läns norra 	Ja 	 
Johnsson Peter 	S 	Västra Götalands läns norra 	Frånvarande 	 
Qarlsson Annika 	C 	Västra Götalands läns norra 	Ja 	 
Rådberg Peter 	    MP 	Västra Götalands läns norra 	Nej 	 
Cederbratt Mikael 	M 	Västra Götalands läns norra 	Ja 	 
Hellman Jörgen 	    S 	Västra Götalands läns norra 	Ja 	 
Gunther Penilla 	KD 	Västra Götalands läns norra 	Frånvarande 	 
Ripa Henrik 	    M 	Västra Götalands läns norra 	Ja 	 
Waltersson Grönvall 
Camilla 	    M 	Västra Götalands läns norra 	Ja 	 
Almqvist Erik 	    SD 	Västra Götalands läns norra 	Frånvarande 	 
Ahlberg Ann-Christin 	S 	Västra Götalands läns södra 	Ja 	 
Olsson Hans     	S 	Västra Götalands läns södra 	Ja 	 
Andersson Phia 	    S 	Västra Götalands läns södra 	Frånvarande 	 
Ericson Jan 	    M 	Västra Götalands läns södra 	Ja 	 
Tenfjord-Toftby Cecilie M 	Västra Götalands läns södra 	Ja 	 
Nilsson Ulrik 	    M 	Västra Götalands läns södra 	Ja 	 
Torstensson Åsa 	C 	Västra Götalands läns västra 	Ja 	 
Larsson Jan-Olof 	S 	Västra Götalands läns västra 	Frånvarande 	 
Tysklind Lars 	    FP 	Västra Götalands läns västra 	Ja 	 
Bråkenhielm Catharina 	S 	Västra Götalands läns västra 	Frånvarande 	 
Forslund Kenneth G 	S 	Västra Götalands läns västra 	Ja 	 
Johansson Wiwi-Anne 	V 	Västra Götalands läns västra 	Nej 	 
Plass Maria 	    M 	Västra Götalands läns västra 	Ja 	 
Staxäng Lars-Arne 	M 	Västra Götalands läns västra 	Ja 	 
Ehn Tina 	    MP 	Västra Götalands läns västra 	Nej 	 
Utbult Roland 	    KD 	Västra Götalands läns västra 	Ja 	 
Juntti Ellen 	    M 	Västra Götalands läns västra 	Ja 	 
Caplan Stefan 	    M 	Västra Götalands läns västra 	Ja 	 
Skalin Johnny 	    SD 	Västra Götalands läns västra 	Avstår 	 
Green Monica 	    S 	Västra Götalands läns östra 	Ja 	 
Ahlin Urban 	    S 	Västra Götalands läns östra 	Ja 	 
Ohlsson Carina 	    S 	Västra Götalands läns östra 	Frånvarande 	 
Elinderson Lars 	M 	Västra Götalands läns östra 	Ja 	 
Winbäck Christer 	FP 	Västra Götalands läns östra 	Frånvarande 	 
Widegren Cecilia 	M 	Västra Götalands läns östra 	Ja 	 
Björck Patrik 	    S 	Västra Götalands läns östra 	Ja 	 
Carlsson Ulrika 	C 	Västra Götalands läns östra 	Ja 	 
Bergheden Sten 	    M 	Västra Götalands läns östra 	Ja 	 
Eclund Annika 	    KD 	Västra Götalands läns östra 	Ja 	 
Olsson Lotta 	    M 	Örebro län 	Frånvarande 	 
Pehrson Johan 	    FP 	Örebro län 	Ja 	 
Axelsson Lennart 	S 	Örebro län 	Ja 	 
Ernkrans Matilda 	S 	Örebro län 	Ja 	 
Jansson Eva-Lena 	S 	Örebro län 	Ja 	 
Svantesson Elisabeth 	M 	Örebro län 	Frånvarande 	 
Öholm Oskar 	    M 	Örebro län 	Ja 	 
Nordell Lars-Axel 	KD 	Örebro län 	Ja 	 
Bergman Håkan 	    S 	Örebro län 	Ja 	 
Sydow Mölleby Mia 	V 	Örebro län 	Nej 	 
Eriksson Jonas 	    MP 	Örebro län 	Nej 	 
Ramhorn Per 	    SD 	Örebro län 	Avstår 	 
Andersson Yvonne 	KD 	Östergötlands län 	Ja 	 
Axén Gunnar 	    M 	Östergötlands län 	Ja 	 
Gustafsson Billy 	S 	Östergötlands län 	Frånvarande 	 
Malmberg Betty 	    M 	Östergötlands län 	Ja 	 
Malmström Louise 	S 	Östergötlands län 	Ja 	 
Löfstrand Johan 	S 	Östergötlands län 	Ja 	 
Granbom Ellison Karin 	FP 	Östergötlands län 	Ja 	 
Danielsson Staffan 	C 	Östergötlands län 	Ja 	 
Björlund Torbjörn 	V 	Östergötlands län 	Nej 	 
Norlén Andreas 	    M 	Östergötlands län 	Ja 	 
Bengtsson Finn 	    M 	Östergötlands län 	Ja 	 
Sörenson Anna-Lena 	S 	Östergötlands län 	Ja 	 
Alfsson Thoralf 	SD 	Östergötlands län 	Avstår 	 
Andersson Johan 	S 	Östergötlands län 	Ja 	 
Lillemets Annika 	MP 	Östergötlands län 	Nej 	 

Listan finns också på riksdagens hemsida

På samma tema skickade jag igår in en insändare. Den är ännu inte publicerad så vi får se om den kommer in någonstans. Enligt följande.

Är Hallands invånare helt tossiga? Nyligen röstade riksdagen huruvida det ska bli lagkrav på att lagra trafikdata. Information om vem du ringer, när du ringde personen, var du var. Både för vanliga samtal och för mobilsamtal. Detsamma gällande e-post du skickar och andra meddelanden som sms. Riksdagen röstade för det här. Ingen av de halländska riksdagsledamöterna röstade mot. Två var frånvarande (en mp och en m) och en avståd (sd).

Av detta skulle vi kunna dra slutsatsen att alla hallänningar är för Datalagringsdirektivet. Vi kan dra slutsatsen att alla hallänningar tycker det är bra att all information sparas. Eller så drar vi slutsatsen att vi hallänningar inte alls tycker om att all vår kommunikation ska övervakas och väljer istället andra politiker vid nästa val.

Bara för att man kan lagra informationen betyder det inte att man ska. Vi har klarat oss många hundra år utan att alla brev vi skriver registreras. Vi klarar oss i många hundra år till.

Vi i Vänsterpartiet vill inte ha det som i DDR. Vi uppmanar alla andra som inte heller vill ha det som i DDR att byta ut de halländska politikerna i riksdagen. För de som vill ha det som i DDR kan ni lugnt fortsätta att rösta på borgare och sossar.

1984 är inte en instruktionsbok.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 

Jag vet att andra redan har skrivit om artikeln från Computer Sweden men dels är det viktigt, och dels har mina elever som hittat uppmanat mig att skriva lite oftare, de är inte intresserade av Vänsterpartiet säger de.

Så jag gör som de andra ovan och återpostar CS’ lista över allt som händer 1 maj i år på grund av datalagringsdirektivet.

När det gäller telefonsamtal via det fasta nätet ska detta sparas:

* Uppringande nummer
* Uppringt nummer och nummer som samtalet styrts till
* Uppgifter om uppringande och uppringd abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
* Datum och spårbar tid då kommunikationen påbörjades och avslutades
* Uppgifter om den eller de tjänster som har använts

När det gäller mobilsamtal ska samma uppgifter som för vanlig telefoni sparas, och dessutom:

* Uppringandes och uppringds abonnemangsidentitet och utrustningsidentitet
* Lokaliseringsuppgifter för kommunikationens början och slut
* Datum, spårbar tid och lokaliseringsuppgifter för den första aktiveringen av en förbetald anonym tjänst

När det gäller ip-telefoni ska samtliga ovanstående uppgifter sparas, samt även dessa:

* Uppringandes och uppringds ip-adresser
* Datum och spårbar tid för på- och avloggning i den eller de tjänster som använts
* Uppgifter som identifierar den utrustning där kommunikationen slutligt avskiljs från operatören till den enskilda abonnenten

När det gäller meddelanden:

* Avsändares och mottagares nummer, ip-adress eller annan meddelandeadress
* Uppgifter om avsändande och mottagande abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
* Datum och spårbar tid för på- och avloggning i den eller de tjänster som använts
* Datum och spårbar tid för avsändande och mottagande av meddelande
* Uppgifter om den eller de tjänster som har använts

Och slutligen när det gäller internetuppkopplingar:

* Användares ip-adress
* Uppgifter om abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
* Datum och spårbar tid för på- och avloggning i tjänsten som ger internetåtkomst den typ av kapacitet för överföring som har använts
* Uppgifter som identifierar den utrustning där kommunikationen slutligt avskiljs från operatören till den enskilda abonnenten.

Det är alltså dina telefonsamtal, dina sms, dina mail, dina wordfeudchattar som ska loggas.

Andra bloggar om: , ,

 
Denial of Service Attack
Image by kryptyk via Flickr

För alla informationspolitiskt intresserade har de senaste dagarna varit minst sagt spännande. Givetvis är det wikileaks och cablegate det hela handlar om.

Väldigt många har försökt analysera det hela. En del bråkar om att våldtäktsanklagelserna mot Assange skulle vara en CIA-komplott. Vänsterpartiet kräver en sanningskommission för att reda ut om det verkligen är så att Bildt och Ask ska åtalas för spioneri. DDos-ar lite överallt åt alla håll.

En sak slår mig dock som intressant.

Gammelmedia och “gammelpartier”, inklusive mitt eget Vänsterpartiet, koncentrerar debatten kring innehållet i det wikileaks läcker. Det är viktigt och relevant att se om Bildt är spion. Men.

“Bloggosfären” och Piratrörelsen (som är bredare än piratpartiet) koncentrerar sig på infrastrukturen. Det spelar egentligen ingen roll vad läckan består i. De angrepp på infrastrukturen som sker är det som är det viktiga på nätet. Att Visa och Mastercard kan stänga av konton utan domstolsprövning. Vem säger att de inte kan göra samma sak med mig? Att postbox-kontoret dit man har kunnat skicka brev till Wikileaks ska rivas. Att banker i Schweiz fryser konton. Att wikileaks servrar blockeras (ja det heter annat på tekniska).

I mitt tycke, är den senare debatten viktigare att föra nu. Kablarna, läckorna, ligger kvar, de kommer inte att försvinna. Vi kan alltid åtala Bildt om två år, det är lugnt. (Däremot gärna innan nästa val.) Men om vi förlorar makten över infrastrukturen är vi förlorade för alltid.

Vi har inte råd att förlora informationskriget.

Bonustankar:

Ha två tankar i huvet: Assange kan vara ett manschauvinistiskt våldtäktssvin samtidigt som han kan vara informationsfrihetshjälte. För det ena ska han hyllas, för det andra fördömas.

Information läcker. Vad säger att nästa läcka inte är från FRA eller information insamlat med datalagringsdirektivet?

Fascismen kommer inte att införas med stöveltramp. Nu är vi i fas 3.
Andra bloggar om: , , , ,

Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha