100 dagar till valet

Million Dollar Loonie
Image by Tjflex2 via Flickr

Idag är det 100 dagar till valet 19 september. Sålunda är det dags att sätta fart i valarbetet.

Senaste siffran för medlemmar i Vänsterpartiet som jag såg låg på runt 12000 medlemmar. I följande uträkning räknar jag på 10 000 medlemmar. Främst för att det ska bli lätt att räkna.
Till riksdagsvalet finns 7080123 röstberättigade.

Låt oss säga att varje medlem i Vänsterpartiet kan värva en röst per dag så ger det 1000 000 röster. Det ser jag inte som ett realistiskt resultat för Vänsterpartiet det här valet.

Däremot är strategin inte dålig. Att varje medlem försöker övertyga minst en person varje dag.

Till skillnad från tidigare val så har vi en ny ekvation att ta hänsyn till. Det rödgröna samarbetet. Det gör att det här helt ok att få folk att rösta även på andra partier. T ex har jag svårt att se en ideologiskt liberal rösta på Vänsterpartiet. En dylik skulle däremot kunna rösta på Miljöpartiet. I det läget är det rimligt att få tidigare högerväljare att rösta på Miljöpartiet istället för Raljansen.

Sen finns det borgerliga väljare som inte kan tänka sig att rösta på Miljöpartiet för att Vänsterpartiet är med i samarbetet. Det finns till och med borgerliga väljare som har en del sunda tankar som passar in på beskrivningen ovan. I det läget finns bara en vettig sak att göra. Få dem att rösta på Piratpartiet.

Det är nämligen en win-win-situation för Vänstern. Om Piratpartiet inte kommer in i riksdagen så är det bortkastade röster för Raljansen. Om de kommer in och de Röd-gröna ändå får egen majoritet påverkar det inte. Och om PP kommer in och blir vågmästare i enlighet med sin egen strategi kommer det med stor sannolikhet att innebära en rödgrön majoritet likväl. Möjligen faktiskt en bättre röd-grön majoritet. Däremot ska inte vänsterväljare rösta på Piratpartiet. En och annan sosse kan vi överleva men Vänsterpartiet (och nästan Miljöpartiet också) har en väldigt bra piratpolitik. För vänsterväljare finns således ingen bra anledning att byta över till PP.

Sålunda är de väljare som Vänsterpartiets medlemmar bör fokusera på är de som inte hade tänkt att rösta, de som kan tänkas välja sofflocket. Det är inte Vänsterns som ska fånga mittenväljarna. Överlåt det till MP, vi ska fånga vänsterväljarna.

Sen till de som är klara med att de ska rösta blankt för att de inte tycker om något av partierna som finns i riksdagen (eller strax utanför). Jag stöter på dem inför varje val. En positiv sak med många är dock att de inte vill ha in SD i riksdagen. Mitt tips är att berätta om galna partier. För en röst på ett parti som EAP eller enhet, innebär att det krävs fler röster för att ta sig in i riksdagen. Det påverkar dock inte mandatfördelningen för de som kommer in. Det finns massor av mindre partier utan någon reell möjlighet att ta sig över 4%-spärren. På val.se finns en lista på alla registrerade partier. Här kommer ett urval på partier utan reell chans att komma in.

Folkets vilja
Ett parti som driver frågan om hur dumt det är med mobilstrålning.

Frihets-partiet
Ett parti med kopplingar till Biker-rörelsen. Inte särskilt stora chanser att komma in. Men tillräckligt konstigt för att blankröstare, som inte går att övertyga om att rösta vänster, rödgrönt eller pirat, ska kunna tänka sig att rösta på dem.

Kommunistiska partiet
Gamla KPML(r). Bara namnet räcker för en del.

Landsbygdsdemokraterna
Bevara kulturarvet och skjut vargar. Profilerar sig som ett parti för alla på landsbygden.

Nordisk Union
För en nordisk union. Ett nytt skandinaviskt land bestående av Norge, Danmark och Sverige.

Norrländska samlingspartiet
Börje Salming är frontfigur. För en norrländsk region med beskattningsrätt.

Spritpartiet
Benny Haags projekt. För att alkoholen ska ses som det samhällsproblem det faktiskt är. Sunt, men inga chanser att komma in.

Ovanstående är exempel på partier för de som inte kan fås att rösta rödgrönt eller pirat. För de som vill kasta bort sin röst och enbart använda den till att försvåra för SD, eller för den delen också andra partier.

Så, ut och övertyga folk. Det är ganska jämnt för tillfället. Men det kan slå över. Men 1 miljon fler röster till de rödgröna är fullt möjligt. Sätt fart.

Andra bloggar om: , , , ,

Share

1 Response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment