Lägg ner åtalet mot Baltasar Garzón!

This image is taken from the Presidency of Arg...
Image via Wikipedia

Spanien har varit en militärdiktatur. Efter inbördeskriget 1936-39 styrde Franco med järnhand till sin död 1975. 1977 stiftade landet amnestilagar. Inga ansvariga för tortyr, försvinnanden, mord etc skulle straffas.

Baltasar Garzón är åklagare i Spanien. Han gjorde sig känd när han 1998 utfärdade en häktningsorder mot Pinochet, Chiles diktator, för brott mot spanska medborgare under diktaturen i Chile. Baltasar Garzón har räknat ut att 114 266 personer hade fallit offer för påtvingade försvinnanden från 17 juli 1936, då Franco gjorde uppror mot den republikanska regeringen, till december 1951.
Detta kom han fram till i en förundersökning, en unersökning som också pekar ut 45 ledande personer med ansvar för det hela, både levande och döda, varav dem Franco själv.

För detta riskerar nu Garzón avstängning från juridiken i 20 år. De som anmält Garzón för brott mot amnestilagarna är bland annat Spanska Falangistpartiet, Francos eget parti.

I Spanien är det relativt stora demonstrationer till stöd för Garzón. I Madrid har facken kallat till demonstration och folk viftat med republikens flagga.

Amnesty är engagerade i fallet.

Vill du visa ditt stöd för Baltasar Garzón, och alla de svenskar som kämpade i Spanska inbördeskriget, kan du går med i Svenska Spanienfrivillias vänner och besöka minnesstunden nu på lördag, första maj.
Stockholm:
Gemensam manifestation för hela arbetarrörelsen till minne av de svenska spanienfrivilliga. Musik och tal vid La Mano-statyn, Katarinavägen 15, kl 09.30 LO-distriktet i Stockholm ansvarar för arrangemanget

Göteborg:
Gemensam manifestation för hela arbetarrörelsen till minne av de svenska spanienfrivilliga. Musik, bokförsäljning och tal från arbetarrörelsens ungdomsförbund på Masthuggstorget kl 11. Huvudtal av SEKO Sjöfolk. Svenska Spanienfrivilligas vänner arrangerar

Lägg ner åtalet!

Upptadering: även hos Scaber Nestor

Andra bloggar om: , , , ,

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment