Schengen och Reva

Last modified date

Comment: 1

Reva, en elektrisk bil
Reva
Det här blir ett inlägg som jag tänkt skriva ett tag, men som inte blivit av. Det handlar om Reva (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) som nyligen uppmärksammats stort med demonstrationer över landet. I korthet handlar det om att polisen stoppar folk för att kolla om de har ”rätt” att befinna sig i Sverige. En del i kritiken ligger i att polisen fokuserar på folk som inte är blonda och blåögda.

Precis som Jerlerup skriver så har det bakgrunden i Schengenavtalet. Utifrån tanken att man inte ska behöva visa pass vid överskridande av EU:s inre gränser, som gränsen mellan Sverige och Danmark, behövs möjlighet att kontrollera uppehållstillstånd bortanför gränserna, alltså inne i landet.

När Sverige gick med i Schengen för drygt tio år sedan agerade vi i vänstern mot samarbetet. Vi såg en möjlighet att det skulle kunna utvecklas till ett regelverk där alla skulle behöva bära med sig pass ständigt. Detta eftersom vi inte hade, och fortfarande inte har, någon annan form id-handling som avslöjar medborgarskap. Det krävdes inte många hjärnceller för att se att en dylik ordning främst skulle rikta sig mot individer som inte ser ”svenska” ut. Det var en utveckling som vi redan då såg i södra europa, där främst afrikaner drabbades av otaliga id-kontroller redan då. Om detta skrevs en hel del i vänsterns tidningar.

Jag är främst förvånad över att det tagit så lång tid innan vi ser tydliga effekter av detta i Sverige. Men, jag tror att hade polisen infört en dylik strategi då så hade protesterna blivit ännu större. Men nu, när staten scannar alla mail och alla sms genom FRA, och när IPRED ger större polisiära resurser till företag än till polisen, så kan det svenska folket överlag lättare acceptera ytterligare inskränkningar i den personliga friheten.

I förlängningen kan den här utvecklingen leda till att vi alltid behöver bära med oss pass. Det finns ingen sådan regel idag. Då behöver polisen inte ens behöver misstänka narkotikabrott för att plocka in folk. Det räcker med att inte vilja visa legitimation. Det kommer med den utvecklingen bli lätt att bura in folk som demonstrerar eller på annat sätt stör status quo.

Det är ett rejält sluttande plan. Det får mig att tänka på Martin Niemöllers gamla dikt (som finns i massor av versioner, jag har ingen koll på vilken som är mest korrekt utan tar en i högen)

Först förföljde de kommunisterna,
men jag protesterade inte
för jag var inte kommunist.

Sedan förföljde de fackföreningsfolket,
men jag protesterade inte
för jag var inte fackföreningsman.

Sedan förföljde de judarna och zigenarna,
men jag protesterade inte
för jag var inte jude eller zigenare.

Sedan förföljde de de homosexuella,
men jag protesterade inte
för jag var inte homosexuell.

När de sedan förföljde oss,
fanns ingen kvar som kunde protestera.

Det är ingen invandrarfråga. Det är en fråga som berör oss alla. En fråga för alla som vill ha ett demokratiskt samhälle. 1984 är inte en instruktionsbok står det på alltfler plakat. Det gäller nu också.

Tillsammans med förslag om hemliga omröstningar i EU-parlamentet ger det hela en bild av allvarliga demokratiska problem med EU. Jag ser ingen annan lösning än att Sverige lämnar EU. Lämpligtvis genomförs en folkomröstning med alternativen 1. Lämna EU. 2. Gå all in. In i EMU, det militära samarbetet och alla andra dumheter EU har för sig.

Det vore det rimliga även för de som vill ha en federal europeisk stat att gå ur EU för att om man så önskar bygga något nytt. Förutsatt att man är demokrat. EU är inte och har aldrig varit demokratiskt.

Så, mot Reva, mot Schengen och mot EU. Avskaffa dem alla tre.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Share

1 Response

  1. Pingback: Bloggvänstern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment