Fildelning och regionalpolitik

Last modified date

Comments: 0

Ännu fler som vill att jag ska skriva, får väl göra det då (-:

Jag bor i Mora. I Mora finns en biograf. Det är en ganska ok biograf. Jag kunde köpa biljetter till midnattspremiären av Star Wars III på kvällen när den gick och fick bra plats. Folk köpte biljetter i kassan innan föreställningen och fick helt ok platser. Tillräckligt bra ljud är det och fullt tillräckligt stor skärm (heter det skärm på bio?).

I onsdags var det Sverigepremiär på en film jag väntat på länge. Liftarens guide till galaxen. En film jag länge velat se på premiären. Till Star Wars och LOTR köar man för att det är kul att köa, till LGTG skulle jag varit beredd att köa ett tag för biljetter. Problemet är bara att LGTG inte visats i Mora ännu. Jag vet inte när den kommer att visas, det finns ingen info om det på SFs hemsida.

Trots det har jag sett filmen, på betydligt mindre skärm och med betydligt sämre ljud. Jag har sett den hemma på datorn. Det är nämligen det enda vettiga alternativet för oss som vill se på ny film men inte bor i någon större stad. Vem vet, det är inte omöjligt att jag kommer att gå att se filmen om den spelas i Mora. Men jag kommer inte åka till någon annan stad för att se på film.

Det finns de som tycker att fildelning är stöld. Om man applicerar det på det här fallet förstår jag inte. Det finns en efterfrågan (iaf från mig) om att bion ska visa LGTG. Det gör bion inte. Det finns sålunda ingen tillgång. Givetvis försöker jag då tillgodogöra efterfrågan på annat sätt. Jag laddar ner filmen. Det kostar ingen något. Ingen förlorar på att jag laddar ner filmen, för de hade ändå inte tjänat pengar på mig eftersom filmen inte går att se här.

Kulturupplevelser ska inte vara förbehållna invånare i större städer. Ska vi ha en levande demokrati krävs att alla kan ta del av det offentliga samtalet. När tyckareliten refererar till nya företeelser måste det åtminstone finnas en möjlighet att själv kunna referera till samma saker.

Sen borde jag väl göra någon slutkläm om att det därför är viktigt att vi bygger ut bredbandssystemen så att alla kan få tillgång till den information man efterfrågar. Men, ja, nej, det löser sig nog.

Kommentarer från förr:
Onkel Nobbe sa…
ibland är man bara happy att man bor i storstaden :D

är det verkligen så för jävligt att bo på landsbygden?

Jesper sa…
Är Mora landsbygd? Vi har spelmansstämmor och motortävlingar inne i stan. Ni har fungerande bioverksamhet. Så kan det vara.

Sofie sa…
Kläm till med något om informations-gap (på svenska eller engelska). Och kanske om landsbygdsperspektiv på den nationella politiken. Det krävs ju vetskap och deltagande för att kunna delta.

Jesper sa…
Fast problemet där är ju att jag inte tycker att jag bor på landsbygden. Jag bor i en stad, en om inte alltför stor sådan.
Det gör att det är fånigt för riktiga landsortsbor om jag börjar prata om landsbygsproblematik.
Det är snarare stockholmare och göteborgare som måste inse att allt utanför dessa två städer inte är landsort. Hm, tvångsförflyttning av stockholmare en månad vartannat år till någon mindre ort i norrlands inland hade kanske varit något. (-:

Sofie sa…
Men bara för att man inte bor på landsbygden måste man ju inte vara totalt ovetande om problematiken. Sen är ju frågan om bredband till alla och en levande landsbygd är kompatibelt. Vad gör landsbygden till landsbygd?

petra li sa…
Är filmen sevärd? Jag kanske måste åka till Göteborg för att se den och funderar på om det är värt det…

Jesper sa…
Har du inte läst boken är filmen ett måste. Har du läst boken så är den ungefär så bra som man kan förvänta sig. Oavsett vilket så är den kul. Så om du brukar åka till götet för att se på film är det ok.

petra li sa…
Jo, jag har läst böckerna, några varv…

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment