Någon dött på sistone?

Tre år sedan invasionen och nu dör det ungefär 50-60 personer per dag i Irak. Det då till följd av stridigheter. Ålderdom och sjukdom räknas inte in i sifforna. Inte heller sjukdomar som kunde botas om det skulle finnas tillgång till mediciner, rent vatten och bra mat.

Tänk dig det. Femtio personer. Kanske inte låter så jättemycket. Det är ju i hela landet. Men på en månad blir det 1500 personer. Om 1500 personer skulle dö i Sverige skulle det vara en nationel katastrof. Jämför Estonia eller tsunamin nu senast. Det är 3000 invånare på två månader. Som samhället jag är uppvuxen i. Ett helt mindre samhälle, jämnat med marken. På ett år motsvarar det ungefär folkmängden i den kommun jag bor i nu.

Skulle 1500 personer dö i Sverige på en månad skulle det inte finnas någon i landet som inte skulle känna någon som kände en som dött. De allra flesta skulle åtminstone vara bekant med någon som dött.
På samma sätt kan jag inte tänka mig att det inte finns en irakier som inte känner någon som känner någon som dött. Alla krig är hemska. Krig som bryter mot folkrätten är ännu hemskare.

Ska bli intressant att se vad domen mot Bush blir när han ställs inför internationell domstol för brott mot mänskligheten.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment