Tendens

En blogg jag ofta återkommer till är Anders Svenssons. Även om jag inte håller med om allt så är det ofta upplyftande läsning. Han skrev för inte så länge sedan ett inlägg apropå de inte allt för lysande siffrorna för vänsterpartiet i opinionsundersökningarna och undrar varför man inte har tendens- och fraktionsfrihet i vänsterpartiet och lite andra saker.

Jag som är skolad inom Ung Vänster, VSF och Vänsterpartiet har av naturliga skäl svårt med ett sådant tankesätt. Ett parti kan, och får gärna, vara väldigt brett men bör, som jag ser det, samtidigt vara ett parti. Inte många små i ett större. Hur blir det för nya medlemmar? Går de med i Vänsterpartiet eller går de med i Vänsterpartiet och i fraktionen X?
Samtidigt är det synd att partiet ses som så smalt. Jag är övertygad om att de flesta medlemmarna i SP faktiskt skulle få plats inom Vänsterpartiet. Dessutom skulle V stärkas betydligt om alla i SP gick över till V. Men det är nog inte troligt.

Nej, jag tror inte att man kan införa fraktionsfrihet inom Vänsterpartiet. Tendensfrihet finns redan. Så länge de inte är organiserade, möjligen även då även om det knorras lite, se bara på Vägval Vänster. Vad som däremot skulle kunna vara en framkomlig väg, även om jag inte tror att jag tror på den, vore att skapa ett brett valförbund eller paraplyorganisation där partier får bli medlemmar. Då kan partierna sköta sina inre angelägenheter själva och samtidigt ha en gemensam organisation. Men det blir inte lätt att genomföra och det ligger nog en hel del år i framtiden.

Andra bloggar om: , ,

Anders Svensson Says:

Det är otroligt hur svårt det verkar vara att i Sverige lansera något som är en självklarhet i resten av världen. Tendens/fraktionsfrihet i politiska partier. I andra länder betraktas det inte som konstigt eller ens ett problem. Om vi i SP skulle gå med i V skulle vi vilja ha en egen, öppen tendens. Med egen tidning etc.

Jag ämnar skriva en mer uttömmande artikel i ämnet (eller serie av artiklar senare)

Jesper Says:

Givetvis så finns det en möjlighet att det skulle fungera rent praktisktorganisatoriskt. Jag skriver ovan om politiskt.

Svensson » Blog Archive » En ny vänster, del 5 Says:

[…] och Identitetspolitik Bloggar: SVD:s ledarblogg, Biology & Politics, Erik Laakso, Jonas Morian, Stormklockan, Esbati Andra bloggar om: Katrine Kielos, Vänstern, Politik, Socialistiska Partiet, […]

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment