Brevhemlighet och kassettband

A heap of old and unwanted cassette tapes.
Image via Wikipedia

Följande text är skriven som en artikel till Vänsterpartiet Hallands interntidning. För att de som ännu inte är insatta ska få en liten inblick i vad det hela handlar om.

Kommer du ihåg kassettbanden? Med sitt intåg i det svenska folkhemmet blev inget längre som förut. Man kunde, utan att behöva krångla med stora rullbandspelare, spela in musik från radion. Man kunde kopiera sitt inspelade band till en kompis eller släkting. Förälskade spelade in blandband med kärleksballader till varandra och drömde sig bort tillsammans.
Kassettbanden hade också politisk sprängkraft. I DDR spreds den av staten avskydda, och av delar av befolkningen älskade, västerländska musik via heminspelade kassettband. Ayatollah Khomeini spelade in en predikan på band i samband med den iranska revolutionen. Kassettband har påverkat världen.

Trots detta fanns det motstånd mot kassettbanden. I Storbritannien drevs det en kampanj vid namn ”Home Taping is killing music.” Man hävdade att ingen skulle ha råd att vara artist eftersom folk spelade in från radion. Det var däremot svårt att göra något åt saken. Visst, en kassettskatt infördes och 1998 infördes Privatkopieringsersättningen, som även gäller digitala lagringsmedia.

Kassettbanden är nästan döda. Idag används istället cd-skivor och digitalt lagrade mediafiler (mp3, flac etc). Hemkopieringen dödar fortfarande musiken, men nu finns det sätt att stoppa den på. Där börjar en av de mest intressanta politiska konflikterna i vår tid.

Den mesta av hemkopieringen idag sker via datorer och internet. En låt, en film eller en bok kopieras och sprids via mejl, dc-hubbar eller torrentteknologi. Men ett dylikt spridningssätt lämnar digitala spår.

Om någon skulle föreslå att Posten skulle öppna alla försändelser för att se om det ligger ett heminspelat kassettband i det skulle personen i fråga skrattas ut. När samma förslag förs fram digitalt blir det lag. FRA-lagen fungerar på det sättet. Allt du gör på internet, skickar mejl, läser nyheter, porrsurfar, debatterar, använder Vänsterpartiets medlemssystem, allt, har staten, genom FRA, rätt att scanna. En scanning som är att jämföra med att öppna alla brev för att se om det är något intressant i dem. Det spelar ingen roll att FRA lovat att glömma bort allt som inte är intressant. Skadan är redan skedd.

Tänk er att någon skulle föreslå att posten skulle skriva upp och föra register över alla som skickar brev, till vem de skickar brev och från vem de får brev. Det har EU bestämt att vi ska införa digitalt genom Datalagringsdirektivet. Det går med Datalagringsdirektivets hjälp att måla en karta över alla platser du varit, förutsatt att du har en mobil, och alla du kontaktat. Staten vet allt om dig.

Vänsterpartiet har Integritet som en av punkterna i valplattformen under rubriken Rätten att få vara privat. Det inleds ”Alla människor har rätt till en bred privat sfär som skyddas på praktisk och principiell grund. Det måste vara en grundsten i ett fritt, demokratiskt samhälle. Den smygande utvecklingen mot ett kontrollsamhälle är en realitet. Den måste vändas. Vi kan inte titta på och i efterhand säga att det ”bara blev så”. Det behövs en frihetsrörelse för personlig integritet.”

Det finns en sådan rörelse. Vänstern är en del av den. En intressant sak är att den inte är partipolitiskt bunden. Den finns inom alla politiska läger, precis som motståndet finns i alla politiska läger. Det finns väldigt många villrådiga liberaler som inte vet vad de ska rösta på, just på grund av alliansens agerade kring den personliga integriteten. Vi kan inte få dem att rösta på Vänsterpartiet. De är inte socialister. Däremot kan vi få dem att inte rösta på alliansen. Det lättaste är att få dem att rösta på Piratpartiet. Kommer de in så får vi stöd i den frihetskampen, då de är en del av samma frihetsrörelse. Däremot bör givetvis alla rödgröna väljare fortsätta välja rödgrönt. Vi vill inte riskera ytterligare fyra år av borgerligt styre.

Vänsterpartiet är ett parti för fri information. Piratpolitiken fanns innan piratpartiet på samma sätt som feminismen fanns innan feministiskt initiativ. Låt oss föra in frihetskampen i riksdagen. Gör allt du kan för att vi får en röd-grön regering och inte en blåbrun.

Andra bloggar om: , , , , ,

Share

1 Response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment