Att bli upprörd över saker som är dåliga är ofta bra. Man ser på nyheter hur folk svälter eller blir bombade, man ser på nyheter hur kalla journalisterna är som inte ser att de som svälter och blir bombade är människor. Det finns mycket att bli upprörd över. Orättvisor i samhället, på skolan eller på internet. Dumma uttalanden från politiker eller direktörer. Dåliga domslut i fotbollsmatcher är något annat folk ofta blir upprörda över.

Jag blir rätt sällan upprörd. Jag kan se det logiskt bisarra i mycket men samtidigt så tycker jag mig ha en förståelse för hur världen fungerar. Jag känner till det ekonomiska systemet som kallas kapitalism. Jag vet hur historien är en historia om kamp mellan olika klasser. Jag känner till både patrirkatet, rasifiering och intersektionalitet. Jag kan se strukturer. Samtidigt förväntar jag mig dem och blir inte upprörd över dem på samma sätt som någon som precis upptäcker dem. Jag kanske är cyniskt, eller smått psykotiskt, men så är det.

Så då till det som orsakade det här inlägget. Som arbetslös har man för mycket tid (har sett på 4 buffy-avsnitt idag), så jag surfade runt lite och hamnade på lite nazze-sidor. Som smått sekteristiskt intresserad och antifascist händer det att jag hamnar på deras sidor. En av dessa, en sida som huvudsakligen säljer saker, som tröjor och musik med så kallat nationellt budskap, hade en bild på de som driver sidan. Eller möjligen, han som driver sidan och hans polare. Eller kort, ett nazigäng. I början var det en del bilder på lite olika skins som var alldeles blodiga, om det var deras eget blod eller andras förtäljer inte historien. Det skulle antagligen se tufft ut. Men sen kom en bild som jag blev upprörd över. Det var bilden på sidinnehavaren och polarna. Alla dessa hade likadana t-shirts på sig, kalla det ett gäng-attribut. Det stod någonting om vad de kallade just sitt gäng å så. Tror att det stod varifrån de var också. Men vad som var upprörande, vad som gjorde mig upprörd var inte att det finns nazister, de har jag träffat på förr. Inte heller att de kan trycka t-shirts, det har jag vetat länge. På bilden nämligen ytterligare en person med. En tjej som jag tolkar som någon av de på bilden varande pojkarnas flickvän. Nej, inte heller det faktum att nazister kan få flickvänner upprör mig särdeles. Det är också känt sedan innan att så är fallet.

Det som upprörde mig var att hon hade en nästintill likadan t-shirt. Dock med ett tillägg. Innan (ovanför) den text som var tryckt på pojkarnas tröjor stod “property of”.

Det var första gången på länge som jag blev upprörd på riktigt över något. Den kvinnosyn som återspeglas där borde inte accepteras. Tjejens tjejkompisar borde slita och dra för att få ut tjejen från det sällskapet. Sen får hon ha hur bisarra åsikter som helst. Det kan inte vara nyttigt.

Läste nyss Alf Svenssons bok PolEtik. Den var ganska bisarr men jag blev inte upprörd alls på samma sätt som nu. Men det känns skönt att veta att man kan bli upprörd, att det sitter någonstans i magtrakten. När något är riktigt för jävligt så säger det ifrån.

Leave a Reply

 
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha