NPD EgyptEgypten är ett speciellt land. Inte nog med att det är ett land som finns med i det fantastiska spelet Advanced Civilization, det är ett land som många svenskar åker till utan att veta särskilt mycket om. Inte heller jag vet egentligen särskilt mycket om det nutida Egypten, men så har jag inte varit där heller.

Men en sak vet jag som ännu inte är allmänt känt. Därför tänkte jag sprida den.

På det senaste har det varit en hel del demonstrationer och protester i Egypten. Inget konstigt, det händer i de flesta länder att folk demonstrerar.

Men, enligt Amnesty så har en parlamentsledamot vid namn Hassan Nash’at el-Qassas sagt “Istället för att använda vattenslangar för att upplösa dem, borde polisen skjuta dem; de förtjänar det.” (min översättning, han sa det förmodligen på arabiska.)
Kring detta skriver även Al Jazeera.

Uppfattningar att demonstranter bör behandlas illa kommer upp till ytan lite överallt då och då. Jag minns t ex CUF Halland som efter kravallerna i Göteborg 2001, ville utrusta polisen med gummikulor, vanliga pistolkulor klädda med ett tunt lager gummi, och gödselkanoner. Låt gå för att gödsel är bättre än skarpa skott men det är i samma linje.

Vad som är extra oroväckande i det här fallet, Egypten, är att det inte är något litet extremistparti som Hassan kommer från. Han är med i Nationaldemokratiska partiet. Till skillnad från Sverige är inte Nationaldemokraterna i Egypten en liten sekt(liknande organisation) som finns på en ort. (De har i övrigt, ND Sverige, fått presstödför sin tidning Nationell idag för 2009 och 2010, totalt nästan 2,5 miljoner kronor.) Nationaldemokratiska partiet i Egypten är det statsbärande partiet och innehar presidentposten. Det grundades av bland annat Anwar Sadat. Det är dessutom ett parti som är medlem i den Socialdemokratiska Internationalen. Samma international (som är ungefär som en förening för partier) som det svenska Socialdemokratiska partiet.

Vi får hoppas att det inte är ett förslag som sossarnas Judge Dredd, Thomas Bodström, kommer att driva. Det är mer i linje med Beatrice “Tant Gredelin” Ask.

Vi får snarare hoppas att Mona Sahlin tar sina egyptiska kamrater i örat vid nästa internationalkongress.

Andra bloggar om: , , , , ,

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha