Svar på Jonas Sjöstedt om EU

Jonas Sjöstedt skriver i ETC 20181108 om sin syn på Vänsterpartiets EU-politik. I stora delar är det en korrekt analys av hur Vänsterpartiet har agerat och över de strategiska ställningstaganden som ligger till grund för det agerandet. Likväl finns det några stora problem med Sjöstedts debattartikel.

1. Jonas Sjöstedt är partiledare. När han skriver debattartiklar i media så uppfattas det som partiets linje. Sjöstedts linje att Vänsterpartiet inte längre ska vara för ett EU-utträde är inte Vänsterpartiets politik. Det kanske kan bli det så småningom, men det är det inte idag. Artikeln publiceras innan partistyrelsens förslag till EU-politisk plattform är medlemmarna tillhanda, till och med innan den antas av partistyrelsen, och sätter på så sätt dagordningen för den kommande debatten på ett sätt som inte är interndemokratiskt rimligt. Dessutom gör det väljarnas bild av Vänsterpartiet falsk.

2. Frågan om EU-medlemskap är inte en fråga för EU-valrörelsen. Vänsterpartiet har kongressbeslut på att vi är för ett svenskt EU-utträde. Det beslutet kan inte en rikskonferens ändra på. Konferensen kan lägga fram prioriteringar i valet, genom valplattform, och fastställa listan. Frågan om utträde är en kongressfråga. EU-valet handlar om hur vi vill förändra EU. Att lämna EU är en fråga för riksdagsvalet, det är i riksdagen vi lyfter det kravet, inte i EU.

3. En modern vänster måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Det är ingen motsättning att försöka göra EU bättre, mer demokratiskt och mer rimligt, samtidigt som man också försöker lämna EU på sikt. Precis som vi ständigt försöker göra det kapitalistiska samhället bättre genom vårt dagliga politiska arbete samtidigt som vi vet att det kapitalistiska samhället aldrig kan bli riktigt bra, kan vi arbeta för ett bättre EU och samtidigt förstå att EU:s fördrag, som bara kan ändras genom att samtliga regeringar inom EU är överens, förhindrar att EU blir bra. Väljarna vet att Vänsterpartiet på sikt vill avskaffa kapitalismen. De vet också att vi vill att samhälle ska bli bättre. Om nu väljarna kan hålla två tankar i huvudet samtidigt, varför kan då inte vår partiordförande det?

4. Fram till näst sista stycket är Sjöstedts artikel fullt rimlig. Hans slutsats är däremot inte självklar. Vi som är mot ett svenskt EU-medlemskap är inte mot ett europeiskt samarbete, vi är mot ett europeisk samarbete på EU-grund. Vi nöjer oss inte med att göra världen bättre, vi vill göra den bra. Sjöstedts slutsats är att vi ska nöja oss med att göra EU bättre, istället för att göra Europa bra. Jag håller inte med, jag vill göra Europa, världen, vardagen och samhället bra för alla.

/Jesper Berglund
På EU-listan förra gången det begav sig.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment