Sicko

Last modified date

Comments: 0

Har precis sett på Michael Moores film SiCKO på tåget från IOGT-NTO-rörelsens kongress i Uppsala (som det kommer mer om senare) på väg mot Varberg. Det är en film som berör och som är värd att se. Främst kanske för att se att det går att göra saker bättre. Att den värld vi bor i inte är slutgiltig.
Filmen utgår från det amerikanska sjukvårdssystemet som ställs intill bland annat det franska, engelska, kanadenssiska och kubanska. Sverige nämns inte. Ändå är det tydligt. Den svenska välfärden är inte perfekt. Det finns mycket som kan göras bätre. För som det sägs i filmen. Desto rikare ett land är desto bättre bör det ta hand om medborgarna.
Det finns de som skulle kunna kalla filmen för antiamerikansk. Jag håller inte med om att den skulle vara det. Snarare är den en hyllning till de amerikanska medborgarna som förtjänar något annat än vad de har idag. . Scenen där de kubanska brandmännen hyllar sina amerikanska kollger från elfte september är en oerhört stark bild av solidaritet och människokärlek. Moore älskar sitt land och sitt folk. Det är utifrån den kärleken filmen är skapad.

Det är något som saknas i svensk journalistisk dokumentär. Visst kan folk som Janne Josefsson och Sverker Olofsson hitta orättvisor och sätta dit de som står för dem i nästan lika hög utsträckning som Michael Moore; men det är utan samma kärlek till personerna som drabbas. Det är oftare en indignation över att reglerna inte följs som gäller i Sverige än indignation över att att reglerna är fel.
Det är också ett problem som kan visa sig i svensk politik. Det är systemet och reglerna som är det viktiga och inte människorna. Det utgårs från att folk fuskar med bidrag och allt som går. Ingen tillit och ingen kärlek till människor. Många politiker verkar hellre vlja bli älskade än älska.
Det kanske låter flummigt men jag tror det har stått i något principprogram för två decennier sedan att »socialism är kärlek«. Riktigt så enkelt är det inte men jag är övertygad om att kärleken till folket (i icketyskt benämning) är en väsentlig del i byggandet av en socialistisk värld.
Se filmen när du får möjlighet.

Andra bloggar om: , , ,

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment