Asyl i Norge?

Last modified date

Comments: 0

Rock carvings from Tanum, Bohuslän. Rock carvings (petroglyphs) are common all over Scandinavia and several thousands have been found in Sweden alone.Image via WikipediaAlldeles nyss skickade jag följande brev till Norska ambassaden i Stockholm. I korthet frågar jag vad som krävs för att få politisk asyl i Norge. Givetvis går en kopia till alla borgerliga riksdagsledamöter (miljöpartister undantagna), försvarsministern samt FRA.

Hej

Jag har en fråga som jag hoppas få svar på. De senaste dagarna har det i Sverige varit en kraftig diskussion kring den lag kring signalspaning som riksdagen nu röstat igenom. Det har visat sig i debatten att FRA, de i Sverige ansvariga för signalspaning, under ett flertal år övervakat all datatrafik som passerar Sveriges gränser. Det innebär i praktiken närmare 100% av all epost.
Denna övervakning har skett i direkt brott mot såväl Sveriges grundlag som Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Sveriges myndigheter har alltså utsatt oss som svenska medborgare för brott mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Som jag har förstått det har man i Norge rätt till asyl om ens liv eller frihet är i fara.

Min fråga, vad krävs för att jag som svensk medborgare, vars frihet, på grund av den i riksdagen genomröstade signalspaningslagen och FRA:s tidigare, och framtida, bevakning av all min internettrafik, är satt i fara, ska kunna få politisk asyl i Norge?

I artikel 8 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna skrivs det att:
1. Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.
2. Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.

Sveriges Televisions nyhetsprogram Rapport har rapporterat om FRA:s tidigare spaning. Mer att läsa om det finns på länken http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1175152&lid=puff_1174462&lpos=rubrik

med hoppfulla hälsningar
Namn

Hällristningar som på bilden ovan kommer förmodligen inte att övervakas. Men nästan all annan kommunikation.

Zemanta Pixie

Andra bloggar om: , ,

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment