Härlig högtid

Precis som förra året skickade jag i år en önskelista till våra riksdagspolitiker, enligt samma lista som förra året. Hittills har jag fått ett svar.

Som följer:

En härlig högtid tillönskas eder som arbetar hårt året om för att förbättra för oss medborgare i Sverige.

En önskelista, från mig som undersåte till er som bestämmer, inför det nya året passar jag också på att delge er. Sverige är ju inte perfekt, här kommer mina önskningar för att göra Sverige bättre.

1. Julen, den högtid som många firar idag, ses av många som en barnens högtid. Ändå är det, enligt IOGT-NTO:s kampanjsida vitjul.se vart fjärde barn som känner obehag under julen på grund av vuxnas alkoholkonsumtion (http://vitjul.se/Pressreleaser-2009/Vart-fjarde-barn-har-kant-obehag-under-julen/). Min önskan är att det till nästa år inte är så många barn som mår illa. Ett bra sätt att minska antalet barn som känner obehag under julen är att drastiskt minska införselkvoterna för alkohol från andra EU-länder. En kvot i nivå med tobak vore mer vettigt, det motsvarar ungefär två månaders normalkonsumtion.

2. Förra året kunde jag skicka mina digitala högtidskort utan att staten hade rätt att öppna varje försändelse för att se om jag skrev något skumt. Det kan jag inte göra i år. Om jag behöver skriva till en advokat eller journalist kunde jag förra året göra det utan insyn. Det är inte säkert att jag kan i år. Jag är fortfarande relativt ung (29 år), och använder därför digital kommunikation i hög grad. Samtidigt är jag så gammal att jag minns ett liv utan internet. Då var det självklart att staten inte läste brev (annat än SÄPO då och då). Jag vill att samma regler ska gälla på nätet som utanför nätet. Min önskan är att riksdagen river upp FRA-lagen, IPRED-lagen och datalagringsdirektivet. (Läs gärna mer på http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-bryter-mot-de-manskliga-rattigheterna_2455045.svd)

3. Arbete. Jag är utbildad grundskollärare sedan flera år. Trots det har jag inte lyckats få en fast tjänst. Istället har jag varit tvungen att flytta runt och arbeta på osäkra vikariat, ofta dag för dag. Jag har inte, sedan det jag flyttade från min studieort, bott mer än 1,5 år i samma kommun. Det är något som sliter på hälsan och som dessutom gör att det blir svårt att engagera sig i sin situation. Såväl kommunpolitiskt som fackligt är det i det närmaste en omöjlighet att göra något vettigt med en dylik livssituation. Min önskan är således att kommunerna får en kraftigt förbättrad ekonomi för att förstärka lärartätheten i landets skolor, eller att staten tar över ansvaret för skolan och i det stärker lärartätheten. Sedan mitt nästintill likalydande brev förra vintern har jag flyttat ytterligare en gång. För ett terminsvikariat och därefter timvikariat.

Det var mina tre största önskemål inför det kommande året. Kanhända kan du som riksdagsledamot vara en del i uppfyllandet av dem.

med önskemål om en härlig högtid (jag önskar inte god jul då jag inte vet om du är kristen, muslim, ateist, pastafarian eller något annat, högtid har dock många mitt i vintern).

Härlig högtid

Andra bloggar om: , , , , ,

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment