Slacker uprining

Last modified date

Comments: 0

P1210059Image by Brave New Films via FlickrSå, då har jag precis sett Michael Moores nya dokumentär Slacker Uprising som sprids fritt till invånare i USA och Kanada. Övriga världen får köpa den så småningom eller använda sig av andra verktyg för att ta sig runt spärrar.

Slacker Uprising är en film som är riktad direkt till publiken i Förenta staterna. Den handlar om valkampen mot Bush förra gången och verkar vara tänkt att återigen väcka folks kampvilja. De vinner inte förrän vi ger upp är huvudbudskapet genom hela filmen. Många tal, både av Moore själv och andra kändisar såväl som en hel del Bushkritisk musik hinns med under de drygt 90 minutrarna.

Filmen kommer inte att så särskilt stort i Europa då den inte på samma sätt som tidigare dokumentärer av Moore tar upp ett ämne vi direkt kan relatera till. Vi har inte valmöten med 5000 i publiken eller samma personfixering som i USA. Dessutom är den inte lika rolig. Men det är inte målet med filmen att vara rolig, även om Rosannes inlägg är kul. Målet är att mobilisera, mobilisera inför det kommande valet. Som vanligt verkar det i svensk media vara ett val mellan två partier, eller personer, demokrater (blå) och republikaner (röda). Övriga kandidater nämns inte. Nog för att deras chanser inte är stora men likväl. Såväl gröna som kommunister har egna kandidater och det finns en hel del till.

Se filmen om du får möjlighet. Men förvänta dig inte att de är som Moores övriga. En sak jag imponeras av är förhållandet till de amerikanska soldaterna. Det är verkligen att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Se så förstår du.

Andra bloggar om: , , , ,

Reblog this post [with Zemanta]

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment