Datalagringsdirektivet och Vänsterpartiet

George Orwell: "1984"
Image by surfstyle via Flickr

Jag har precis skickat in en insändare till den lokala tidningen Hallands nyheter om datalagringsdirektivet och Vänsterpartiets tankar i frågan. Insändaren är undertecknad av mig och Mikael Hallberg, gruppledare i kommunfullmäktige, och bygger på ett bra till partistyrelsen för Vänsterpartiet som Vänsterpartiet Falkenberg tog på årsmötet 13/2.

Insändaren:

Vänsterpartiet har, som en kompromiss i samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, gått med på att implementera datalagringsdirektivet i svensk lag. Detta direktiv från EU innebär i korthet att alla telefonkontakter och sms-kontakter registreras och arkiveras i minst ett halvår. Alla e-post-meddelanden registreras och arkiveras i minst ett halvår. Så fort du är uppkopplad på Internet från sitt eget abonnemang registreras detta med klockslag och IP-adress.

Vi anser att Vänsterpartiet genom detta sviker de ideal som partiet står för. Inte nog med att det går i rak motsättning till förslaget till valplattform, där partiet säger sig vilja verka i motsatt riktning. Kompromissen öppnar dessutom upp för en gigantisk övervakningsstat av samma typ som fanns i det forna Östeuropa.

Vi hade en förhoppning om att partiledningen lärt av historien och insett att en bred och demokratisk vänster aldrig vinner på ett kontrollsamhälle.

Det är vi som vill förändra samhället i grunden som kommer att drabbas av denna övervakning. Vi, och alla ni som vill hålla kontakt med släkt och vänner.

Om de skrivningar som idag finns i förslaget till valplattform står kvar efter kongressen, vilket vi hoppas, kommer vi uppmana alla i den nyvalda vänsterpartistiska riksdagsgruppen att följa valplattformens skrivningar och rösta mot en implementering av datalagringsdirektivet.

Det är skamligt att redan innan val säga att man kommer att bryta mot valplattformen.

Orwells 1984 är ingen instruktionsbok.

Det är en rimlig princip att den interna politiska debatten förs internt. Men när det kommer centrala påfund utan lokalt stöd i riksmedia måste frågan också lyftas utanför partiet. Särskilt när det handlar om grundläggande rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Andra bloggar om: , ,

Fler: Homo Politicus, Vänsterteknik

Reblog this post [with Zemanta]

Share

2 Responses

  1. Det kommer det nog att göra. Redan i veckan om jag förstått det rätt. Men vi väntar med spänning. Det gick ju som brev till PS också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment