ska dela mitt hem

Last modified date

Comments: 0

Såg på aktuellt (eller var det rapport?) idag. Det ligger ett förslag på att dela in Sverige i några få stora regioner istället för som idag län.

Regional samverkan kan på många sätt vara vettigt, förutsatt att man tänker på de periferi-problem som kan uppstå. I varje adminstrativt system uppstår nämligen problem med att vissa platser ligger långt geografiskt (och politiskt) från den eller de punkter makten befinner sig på. Detta oavsett om det är en kommen som Mora (den kommun jag nu bor i) eller stora unioner som EU. Dock, i vissa frågor kan en regionalisering vara vettig.

En annan farhåga kring regionalisering är demokratiproblem, det blir längre från befolkningen till beslutsfattarna, förvisso samma farhågor som inför kommunsammanslagningarna på 70-talet. Men vi har idag också färre fritidspolitiker än då.

Men ändå, det största problemet för mig som halläning; som uppvuxen i Veddige och som studerat i Halmstad; för mig som bott i Halland fram till december förra året, är att Halland inte ska tillhöra samma region om förslaget går igenom som det ser ut idag. Inte så att det ska splittras på två regioner som det varit tal om tidigare, norra delen till Västra götaland och södra delen till Region Skåne. Nej de vill dela Halland i tre delar. Halmstad och Laholm till Skåne, Varberg, Falkenberg och Kungsbacka till Göteborg (förmodligen västra götaland) och Hylte till någon form av smålands/östergötlandsregion. Man vill alltså dela upp Halland i tre delar.

Halland är ju som bekant en historisk gränstrakt. Det märks tydligt genom Tvååkersgränsen. (minst) Två dialektgränser går genom byn Tvååker. Dels är det sydgränsen för tungspets-r och dels sydgränsen för bortfall av kort n i trycksvag stavelse, (t ex av n i solen). Dessutom går en gräns för förekomsten av tjockt L samt för förekomsten av supradentaler genom Tvååker (ja jag var tvungen att kolla upp det, kan inte riktigt allt utantill) (för de som vill förstå vad det handlar om rekommenderas böckerna Svenska språket under sjuhundra år av Gertrud Pettersson samt Allmän och svensk fonetik av Claes-Christian Elert).
Tvååker ligger för de som inte vet strax söder om Varberg.
Det är också en gränstrakt då svenskar och danskar ett otal gånger har slagits en massa om Halland. Det är delvis den uppdelningen man ser genom Tvååkersgränsen. Det är där de olika kulturerna gränsar, givetvis efter en massiv försvenskning.

Varje organisation bildar en egen organisationsstruktur, har egna kännetecken och saker som håller den samman. Detta såväl på det formella som det informella planet. En sak på det informella planet i Ung Vänster Halland, en organisation som jag varit aktiv i under flera år, är halländsk separatism. Inte jätteseriöst men likväl. Till en kongress skaffade vi kepsar med texten ”Halländska separatistgerillan”. Jag har den fortfarande ibland. Vi tog avstamp från när Halland var självständigt i slutet av 1200-talet. Därför har jag en viss förkärlek till ett enat Halland. Tyvärr så är ju inte Halland riktigt helt nu heller. Vissa socknar som är en del av Halland tillhör ju Västra Götalands län eller skåne län redan idag. Exempelvis delar av Mölndals kommun är ju Halland.

Hylte å andra sidan är inte riktigt Halland, det är mer Småland. Så visst, lämna över Hylte till Småland. Men kustkommunerna behöver sitta ihop. Ansvarskommittén (som ansvarar för förslaget om regioner) kommer lägga sitt förslag på riktigt 2007 tror jag de sa. Jag är övertygad om att alla partier i Halland kommer att vara mot ett förslag som det som ligger nu. Och förresten, det sa de inte på teve, kommer då valkretsindelningen att förändras också? Vad händer då med Halland? Kommer vi för första gången att inte ha några riksdagsledamöter från Halland. Halland som har fostrat sådana storheter i riksdagstalstolen som Carl Bildt och John Bouvin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment