Böcker

Last modified date

Comments: 0

En sak som folk ofta reagerar över hos mig är böcker. Jag har relativt många. Dock inte jättemånga, jag vet många som har betydligt fler böcker. Vad folk reagerar mot är inte främst mängden utan hur de är sorterade.

Folk har olika sätt att sortera sina böcker, precis som sina skivor. En del sorterar efter författare, en del efter titel eller ämne. En del studenter har kurslitteratur på en hylla och annan litteratur på en annan hylla. Har även hört om en som sorterade efter bokförlag.

Det gör inte jag. Jag använder samma system om på de svenska biblioteken. SAB. Det är inte perfekt, ofta har jag mer specifik litteratur på vissa områden än vad SAB klarar av. Jag skulle till exempel vilja ha mer detaljerat på Ocgde (auktoritär socialism och kommunism). Lite variationer där kanske.

Sen är det intressant att SAB är såpass anpassat till ”svenskhet” som det är. Inte så konstigt kanske att man har en kod för (svensk) litteratur på svenska (Hc) och en kod för utländsk litteratur på svenska (Hce). Vad som däremot kan tyckas lite skumt är att man har ungefär förton koder för olika kristna saker, kyrkohistoria, bibelutgåvor och massor, men väldigt få om islam. Ingen egen kod för koranutgåvor tex. Och det finns väl ungefär lika många utgåvor (översättningar) av korenen i modern tid som det finns bibelöversättningar.

SAB kan nog också sägas vara ganska heteronormativ. Det finns ingen bra kategori för feministiska eller queera texter.

En annan rolig sak med SAB är (jag vet, det är nördigt) att man kan placera böcker roligt. Som att placera alla böcker av Per Ahlmark under Oclb (typ terrorism). Det märker man på bibliotek också ibland. Att böcker är placerade väldigt skumt, antingen medvetet eller omedvetet (då titeln inte direkt motsvarar innehållet). Det händer att man börjar skratta åt felplacerade böcker på bibliotek, det är en subtil form av humor.

I övrigt har jag en pärm som heter Koafhy, den samlar jag flygblad från vissa specifika grupper i. Har dock inte fått några sådana här i Mora, det är bra, men klistermärkena finna lite överallt.

Kommentarer från förr:
afp763389 sa…
… :)

malin c sa…
Så sant så sant… SAB-systemet speglar väl på sätt och vis vårt samhälle med avsevärd fördröjning får man hoppas. När jag pluggade till bibliotekarie hade Joacim Hansson en föreläsning om just hur sab speglade sin samtid. Han har skrivit en hel avhandling om detta intrikata ämne; ”Klassifikation, bibliotek och samhälle : en kritisk hermeneutisk studie av ”Klassifikationssystem för svenska bibliotek”.”

själv har jag ingen ordning alls bland mina böcker, trots yrket. Jag känner dock visst tryck på att organisera mina böcker på något snillrikt kreatvit sätt men kommer aldrig på något tillräckligt snillrikt för att orka ta itu med det

Peter Björkman sa…
Jus´te, jag gör likadant. Men jag är ju förstås gammel bibliotekarie. Kul att fler gör det!

Sofie sa…
Heja! Annars kan du ju ägna dig åt att färglägga bokryggarna ;)

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment