Bush vs Chavez

Last modified date

Comments: 0

Tycka vad man vill om Hugo Chavez politik i Venezuela men han har vunnit flera val och folkomröstningar på senare tid. Han har folkligt stöd och är populär. Trots detta föreslås han lönnmördas av USA av TV-pastorn Pat Robertson, polare med Bush. Läs artikeln här. Kanske bör tilläggas att Bush har tagit avstånd.

Det framgår inte av artikeln varför USA skulle mörda Chavez men det finns väl några skäl som man kan se relativt enkelt.
1, Chavez tar sig ton mot USA och följer inte den nyliberala ekonomiska hegemonin
2, Chavez ser till att det venezolanska folket reser sig och håller på sin rätt
3, Chavez hotar med att kanske inte alltid sälja olja billigt till USA utan att istället sälja till de som verkligen behöver och som tar miljömål och annat på allvar
4, USAs bakgård blir inte lika fin när inte hela Sydamerika ingår i den.
Det finns säkert fler skäl också men jag vill särskilt fundera på en sak.

Hugo Chavez är som sagt vald och återvald i flera demokratiska val och folkomröstningar. Han har alltid vunnit med stor majoritet. Han är en demokratiskt vald statschef. Är Bush det? Det finns otaliga berättelser av oegentligheter i bägge de val varfter vilka Bush utsetts till president. Huruvida Bush är en demokratiskt vald statschef är en väldigt öppen fråga, jag vill hävda att han inte är det. Men det är ändå bättre än Sverige där statschefen tillsätts genom avel.

Men visst, det skulle inte förvåna mig om USA faktiskt skulle försöka mörda Chavez. Han är ju snart terrorist som alla som inte håller med USA om allt.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment