Kyrkan och regionerna

Tittade till valresultatet i kyrkovalet. ViSK backade ett mandat i kyrkomötet och är mindre än sd. Men det var inte om det det här inlägget skulle handla.

Skrev ju tidigare om ansvarskommittens förslag om att dela på Halland. Om det finns det också en bra krönika på välfärden.se.
Det slår mig när jag ser på resultaten från kyrkovalen att vi har en regionsuppdelning i Sverige sedan tidigare; stiften. Kanske inte riktigt det som ansvarskommitten letat efter men ändå något som är åtminstone delvis folkligt förankrat. Möjligen skulle man kunna slå ihop Stockholms och Strängnäs stift. Gotland blir som vanligt ett problem om de inte ska få vara för sig själva som vanligt. Men Halland får sitta ihop.

Jag har ingen aning om ansvarskommitten (vilket sabla namn förresten) har undersökt om stiftsindelningen skulle fungera som regionsindelning i ett framtida regionaliserat Sverige. Det är dock en tanke som bör beaktas.

När jag gick i högstadiet fick vi en gång varje termin på SO:s en blindkarta (eller ja tre stycken) med Sveriges landskap, län och stift på. Givetvis var residensstäder och stiftstäder också med. Jag är inte säker på att jag kommer ihåg alla men de satt i flera år. Västernorrlands län hade jag förmodligen aldrig kommit ihåg om det inte vore för blindkartorna på högstadiet. Stiften känner man till litegrann, inte för att jag kom ihåg att det var Härnösand som var stiftstad men det spelar ingen större betydelse. Vi vet att de finns.
__

Kommentarer från förr:
Stefan Lindborg sa…
Behöver vi verkligen någon ny indelning överhududtaget då? Jag är skeptisk…

//Stefan

Jesper sa…
Jo givetvis ska man vara skeptisk. Men om man kommer fram till att ny indelning är bra, rätt och allmänt trevligt så måste man ju också kunna diskutera vilken indelning det ska vara.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment