Jag har flyttat. När man flyttar är det vanligt att man gör flyttanmälan via Svensk Adressändring. Det måste man inte, man kan anmäla det direkt till skatteverket. En fördel med Svensk Adressändring är att man också kan beställa eftersänding av post. Så att den post som kom till den gamla adressen också kommer till den nya. Det funkar för det mesta, inte jättebra när jag flyttade från Wendelsberg till Varberg.

Nåväl. Jag fick hem ett brev från Svensk Adressändring i samband med min anmälan. Man måste fylla i en lapp och skicka tillbaka så att de vet att man inte fuskar typ.
På pappret med Adressändrings allmänna kundvillkor finns en del som heter ”Flyttanmälan, Skatteverket informerar”. Där får vi bland annat svar på frågan ”Vilka informeras om din adress?”

Svaret lyder:
”Adressändingen vidarebefordras till bl a följande myndigheter:
– Försäkringskassan
– Kommunala förvaltningar
– Landsting
– Pliktverket
– Skatteregistret
– Statliga personadressregistret (SPAR)
– Svenska Kyrkan

– Vägverkets bil- och körkortsregister”

Man kan ju tycka att det är helt ok att myndigheter får ta del av ens nya adressuppgifter då det blir krångligt utan dem. Det är bra att skolor får reda på att det kommer nya barn som ska gå i skolan och det är bra att landstinget vet att jag kan komma att behöva vård.
Men Svenska kyrkan? Det är inte ens en myndighet såvitt jag vet. Varför skickar skatteverket mina uppgifter till en religiös församling? En församling som inte är knuten till staten? Man får väl vara tacksam för att de inte skickar den nya adressen till Jehovas men varför Svenska kyrkan?

Andra bloggar om: , , , ,

___

Elin Says:

men jesper, så korkad är du väl inte? har väl att göra med att du fortfarande betalar gravplats eller nåt. dessutom finns det många som är med i kyrkan och det lever väl kvar från statskyrketiden att de ska veta vilka de får skatt från. oroa dig inte, det förändras nog efter att staten kommer komma på att det är konstigt om de tar upp en kyrkas ”medlemsavgift”, sen kommer kyrkan inte ha några pengar och prästerna måste knäcka extra. för det finns ingen chans att de kan ha lika höga avgifter och dessutom kommer de inte kunna beräknas på inkomst. så snart finns nog inte svenska kyrkan längre… om de inte blir bättre på att visa folk vad de faktiskt gör för människor och köper lite sympati.

Leave a Reply

   
Jesper Berglund Suffusion theme by Sayontan Sinha